Dzisiaj tak delikatnie...próba nowego przepisu , który dostałam od kolegi Tomka.
Muszę przyznać że jestem bardzo zadowolona. Rogale rozpływają się w ustach.
Maślane rogale śniadaniowe
Składniki:
- 500 g mąki
- 2 jajka + jajko do posmarowania gotowych rogali przed pieczeniem
- 100 g masła
- 20 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka soli
- 200 ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka.
- mak do posypania
Wykonanie
1. Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Gdy zacznie się pienić, połączyć z resztą składników i dobrze zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiać co najmniej 10 minut, w razie potrzeby podsypując mąką.
2. Wyrobione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dowolną ilość części (u mnie wyszło 9 dużych rogali) i każdą rozwałkować wzdłuż na owalny placuszek. Ciasto zwijać ciasno w rulon i układać w kształt rogala. Gotowe odkładać na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem w dość dużych ostępach i ponownie przykryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia na około 15-20 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do 190 C.
4. Podrośnięte rogale przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec 20-25 minut aż skórka nabierze rumianego koloru.
Wyglądają cudnie, koniecznie muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńmelduję, że zrobiłam. Cudne są !
Usuń