Maślane rogale śniadaniowe










Dzisiaj tak delikatnie...próba nowego przepisu , który dostałam od kolegi Tomka.
Muszę przyznać że jestem bardzo zadowolona. Rogale rozpływają się w ustach.

Maślane rogale śniadaniowe

Składniki:



  •  500 g mąki
  •  2 jajka + jajko do posmarowania gotowych rogali przed pieczeniem
  •  100 g masła
  •  20 g drożdży
  •  2 łyżki cukru
  •  łyżeczka soli
  •  200 ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka.
  • mak do posypania

Wykonanie

1. Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Gdy zacznie się pienić, połączyć z resztą składników i dobrze zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiać co najmniej 10 minut, w razie potrzeby podsypując mąką.
2. Wyrobione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dowolną ilość części (u mnie wyszło 9 dużych rogali) i każdą rozwałkować wzdłuż na owalny placuszek. Ciasto zwijać ciasno w rulon i układać w kształt rogala. Gotowe odkładać na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem w dość dużych ostępach i ponownie przykryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia na około 15-20 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do 190 C.
4. Podrośnięte rogale przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec 20-25 minut aż skórka nabierze rumianego koloru.

Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...