Kiełbasa Szczęśćia

 




KIEŁBASA SZCZĘŚCIA 




Skład mięsa podany już po klasyfikacji.

 

  • - 2,5 kg wp I ( polędwica )  kostka 3/3, ( 0,5 kg mielone na sitku fi 16 )
  • - 1,80 kg wp II ( warkocz i pachwina ) mielona na sitku fi 8
  • -  0,70 kg wp III golonka ( zmielona na sitku fi 4 )

 

Mięso po klasyfikacji zapeklowane dawką 18g/kg na 48 godzin.

 

Przyprawy :

 

  • - 4g/kg pieprzu
  • - 4 g/kg czosnek
  • 200 m wody

 

Dodatki :

 

Pistacje łuskane 2 op po 75 gram 

 

Osłonka białkowa przekrój fi 75 

Sznurek

 

Wykonanie :

 

Wszystkie klasy mięsa pokrojone  zmielone na sitkach wyżej podanych.

Zatem po peklowaniu :

Jedynkę dobrze uplastycznić po czym dodać mięso klasy III do którego wcześniej dodałam przyprawy i wodę.

Obie klasy dobrze wyrobić do kleistości, po czym dodać mięso kl II i jeszcze chwilę wyrabiać.

Na koniec dodać pistacje .

Napełnić wcześniej namoczone osłonki.

Gotowe batony rozwiesić na kijach w temp pokojowej na 2-3 godziny w celu osadzenia i częściowego osuszenia.

Dalsze osuszanie i wyrównanie temp  wewnątrz kiełbasy  już w nagrzanej wędzarni 40-45 stopni.

Kiedy wyrób będzie na dotyk suchy, puszczamy dym i podnosimy temp do 50-60 stopni i wędzimy do koloru.

Ostatnim etapem  to obróbka cieplna czyli parzenie : woda 70-74 stopni do uzyskania w środku 68 stopnie.

Na sam koniec batony schłodzić w zimnej wodzie około 10 min.

Kiełbasę rozwiesić na kijach , wtedy pięknie podeschnie.

Smacznego !!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...