CHLEB GÓRLALSKI
Chlebek góralski , w smaku bardzo smaczny, wilgotny i długo utrzymuje świeżość.
Ja zrobiłam z połowy porcji, czyli z 1 kg mąki.
Przepis dostałam od Kolegi.
Składniki:
- 2kg mąki (1kg żytniej, 1kg pszennej)
- 2 duże łyżki soli
- 3 duże ziemniaki
- 50g drożdży lub zakwas chlebowy ( ja piekłam na samym zaczynie)
- 1,5 l maślanki lub serwatki
- czarnuszka do posypania
Sposób wykonania:
Ziemniaki gotujemy w łupkach bez soli, które po ugotowaniu ucieramy na drobniutkiej tarce. Do dużego gara wsypujemy mąkę, sól, utarte ziemniaki, zakwas lub drożdże, które rozpuściliśmy w letniej wodzie z dodatkiem łyżki cukru - oczywiście wyrośnięte. Mieszamy owe składniki, dolewając stopniowo serwatkę. Po długim wyrobieniu ciasta, odkładamy w kąt, ciepłe miejsce gar, który przykrywamy - przykładowo poduszką. Po ok. 2h ciasto powinno wyrosnąć - tzn. zwiększyć dwukrotnie objętość. Po wyrośnięciu, ciasto przelewamy na uprzednio przygotowaną brytwankę ( ja piekłam w naczyniu żaroodpornym ) posmarowaną masłem i posypaną mąką.
Formujemy okrągły kształt chlebusia delikatnie obsypując mąką - min. nacinamy od góry, posypujemy czarnuszką. Do rozgrzanego piekarnika (200°C) wkładamy chlebuś. Pieczemy 60 min. Jeśli piekarnik przypieka od góry, to przykrywamy chleb folią aluminiową - raz na jakiś czas.
Ziemniaki są dodawane po to, by chlebuś zachowywał wilgotność - nawet do 2 tygodni odpowiednio przechowywany.
Smacznego!
Ile trzeba dać zakwasu?
OdpowiedzUsuń