Pasztet drobiowy
Pasztet na bazie drobiu, o bardzo delikatnym smaku i smarownej konsystencji. Na smak pasztetu oprócz odpowiednio dobranego mięsa, wpływają również użyte przyprawy i dodatki.
Składniki:
1 kg podgarla
1 kg filet z piersi kurczaka ( mogą być udka)
40 dkg wątróbki drobiowej
3 cebule
5 jaj
2 bułki czerstwe
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól kamienna , pieprz (do smaku)
liść laurowy
ziele angielskie można dodać łyżeczkę Vegety… ja dodaję suszone warzywa własnej roboty do wody .. podczas gotowania.
Wykonanie:
Podgardle, filet, ugotować do miękkości razem z cebulą, liściem laurowym, zielem i suszonymi warzywami. (lub świeżymi)
Osobno parzymy wątróbkę. ( do wrzątku wkładamy oczyszczoną wątróbkę z błon i parzymy na małym ogniu 10 min )
Ugotowane składniki wraz z cebulą mielimy na najmniejszym sitku (makówka).
Bułki namoczyć w rosole po gotowanym mięsie… i również zmielić.
Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy pieprz, sól, jajka i gałkę.
Wszystkie składniki mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Aby uzyskać gładką konsystencje , blenduję. . Gęstość farszu regulujemy wywarem w, którym gotowały się wszystkie składniki. Najlepiej wywar dolewać mniejszymi porcjami aby nie przesadzić z gęstością. My lubimy pasztet bardziej smarowny, gęstość jego powinna przypominać gęstość budyniu.
Gotowe przekładamy do foremek i pieczemy 50 min w temp 180 stopni.
Jeśli chodzi o dodatki to można dodać żurawinę.. odgotowane grzybki lub inne dodatki.
Uwielbiam pasztety, ten się prezentuje wyśmienicie
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńCzym moge zastapic podgardle bo tu gdzie mieszkam jest nie do zdobycia .
OdpowiedzUsuńMożesz, jak najbardziej, boczkiem lub pachwiną. Najlepiej jak byłby dość tłusty.
OdpowiedzUsuń