Pasztet drobiowy




Pasztet drobiowy


Pasztet na bazie drobiu, o bardzo delikatnym smaku i smarownej konsystencji. Na smak pasztetu oprócz odpowiednio dobranego mięsa, wpływają również użyte przyprawy i dodatki.

Składniki: 

1 kg podgarla
1 kg filet z piersi kurczaka ( mogą być udka)
40 dkg wątróbki drobiowej
3 cebule
5 jaj
2 bułki czerstwe
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól kamienna , pieprz (do smaku)
liść laurowy
ziele angielskie można dodać łyżeczkę Vegety… ja dodaję suszone warzywa własnej roboty do wody .. podczas gotowania.

Wykonanie:

Podgardle, filet, ugotować do miękkości razem z cebulą, liściem laurowym, zielem i suszonymi warzywami. (lub świeżymi)
Osobno parzymy wątróbkę. ( do wrzątku wkładamy oczyszczoną wątróbkę z błon i parzymy na małym ogniu 10 min )
Ugotowane składniki wraz z cebulą mielimy na najmniejszym sitku (makówka).
Bułki namoczyć w rosole po gotowanym mięsie… i również zmielić.
Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy pieprz, sól, jajka i gałkę.
Wszystkie składniki mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Aby uzyskać gładką konsystencje , blenduję. . Gęstość farszu regulujemy wywarem w, którym gotowały się wszystkie składniki. Najlepiej wywar dolewać mniejszymi porcjami aby nie przesadzić z gęstością. My lubimy pasztet bardziej smarowny, gęstość jego powinna przypominać gęstość budyniu.
Gotowe przekładamy do foremek i pieczemy 50 min w temp 180 stopni.
Jeśli chodzi o dodatki to można dodać żurawinę.. odgotowane grzybki lub inne dodatki.




Komentarze

  1. Uwielbiam pasztety, ten się prezentuje wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym moge zastapic podgardle bo tu gdzie mieszkam jest nie do zdobycia .

    OdpowiedzUsuń
  3. Możesz, jak najbardziej, boczkiem lub pachwiną. Najlepiej jak byłby dość tłusty.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...