Chrupiące ciasteczka owsiane
Chrupiące, smaczne i zdrowe. Ciasteczką w smaku obłędne, bardzo szybkie w wykonaniu i szybko znikają Tak się składa, że wcześniejsze moje przepisy na ciasteczka nie były tak doskonałe. Z tego przepisu ostatnio piekę dość często, nie tylko w domu , ale dla dzieci. Z racji tego , że gotuję i piekę dla dzieci w przedszkolu, dzieci pokochały te ciasteczka, nie wspomnę o rodzinie i wnuczce Zosi.
Wzorowałam się na tym przepisie z małą modyfikacją.
Składniki:
- 200g masła w temp pokojowej
- 1/4 szkl miodu
- 3/4 szkl cukru brązowego
- 1 duże jajko
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szkl mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 szkl płatków owsianych górskich
- 1/4 szkl wiórków kokosowych
- 1/4 szkl nasion słonecznika
Wykonanie:
Masło wraz z cukrem i cukrem wanilinowym umieścić w misie miksera i ubić do białej puszystej masy. Dodać jajko , dalej ubijać po czym dodać pozostałe składniki do otrzymania jednolitej masy.
Blachę wykładamy papierem i ciasto wykładamy łyżką, można je nieco spłaszczyć. Należy pamiętać o zachowaniu odstępu , gdyż ciastka ładnie się rozrastają. Pieczemy w temp 180 stopni z termoobiegiem przez około 15-17 min. Po upieczeniu należy chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy.
Smacznego !
cudowne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe :) z chęcią zrobię córci.
OdpowiedzUsuń