Drożdżowe słoneczka z karmelizowanym jabłkiem
Ciasto drożdżowe z dodatkiem kremówki rozpływające się w ustach. Bardzo delikatne z dodatkiem karmelizowanych jabłek . Zastanawiałam się nad kształtem i padło na krążki, które przypominają słoneczka. Wzorowałam się na przepisie stąd.
Składniki:
- 3 szkl mątki
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl kremówki
- 1/2 szkl cukru
- 4 żółtka
- szczytpa soli
- 25g drożdży świeżych ( Drożdże Babuni)
- 100g masła
Jabłka karmelizowane
- 2 jabłka ( około 400g)
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka cukru pudru
- pół opakowania przypraw do szarlotki
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelnię wsypać cukier, gdy zacznie się karmelizować dodać masło i jabłka. Całość podsmażyć aż wyparuje sok puszczony przez owoce. Pozostawić do ostudzenia.
Dodatkowo:
cukier puder
Przygotowanie:
W garnuszku umieścić masło, 1/4 szklanki mleka, cukier zwykły i waniliowy, kremówkę. Całość podgrzać do rozpuszczenia masła i cukrów. Przestudzić. Wlać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto.
Resztę mleka (1/4 szklanki) podgrzać z łyżeczką cukru i rozpuścić w tym drożdże.
Do przestudzonej, letniej mieszanki masła, cukru, kremówki i mleka dodać żółtka, szczyptę soli, rozpuszczone drożdże i większą część mąki. Zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Dosypując mąkę wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miski lub ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki aniżeli w przepisie, ciasto powinno wyjść w miarę luźne ale nie klejące.
Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).
Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść kilka razy aby ciasto odgazować.
Resztę mleka (1/4 szklanki) podgrzać z łyżeczką cukru i rozpuścić w tym drożdże.
Do przestudzonej, letniej mieszanki masła, cukru, kremówki i mleka dodać żółtka, szczyptę soli, rozpuszczone drożdże i większą część mąki. Zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Dosypując mąkę wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miski lub ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki aniżeli w przepisie, ciasto powinno wyjść w miarę luźne ale nie klejące.
Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).
Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść kilka razy aby ciasto odgazować.
Ciasto podzielić na 2 części. Obie z nich rozwałkować i wykroić krążki, ja to robiłam szklanką. Na połowę z nich
Na każdy krążek nałożyć po łyżeczce karmelizowanych jabłek nałożyć karmelizowane jabłka.
Każdy krążek przykryć i zlepić, ja to robiłam ręcznie.
Rogaliki układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć lnianą ściereczką i zostawić do napuszenia.
Po tym czasie blachy wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180stopni i piec około 20 min do zrumienienia.
Gotowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!
Wspaniale Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńNajlepsza kremówka to ...
OdpowiedzUsuń