Kiełbasa spontaniczna - chuda
Jak już wspomniałam w innym wątku, wyrobami wędlin zajmuję się od kilku lat. Czasami zrodzi się pomysł na wędlinę i oto tym sposobem powstała bardzo chuda , podsuszana kiełbasa. W roli głównej szynka wp I oraz polędwica wp I ( w potocznym języku schab bez kości). Wiedzę , którą czerpię pochodzi Tutaj
Składniki:
- 1,5 kg wp I ..polędwicy pokrojoną w kostkę mniej więcej 2/2 cm
- 2,0 kg wp I szynki pokrojoną w kostkę mniej więcej 2/3 cm
- 0,5 kg wp II okrawki z szynki i warkocz z polędwicy zmielone na fi 4
- woda 150 ml
Osłonka białkowa fi 75 mm
Peklowane 48 godzin , 18 g /kg peklosoli
Przyprawy:
- 3 g /kg pieprz
- 3 g /kg czosnku
- kolendra mielona 0.3 gr/kg gałka muszkatołowa - 0,3g/kg
Wykonanie:
WpI łączymy z wpII , dodajemy przyprawy oraz wodę. Wszystko wyrabiamy do dobrego połączenia wszystkich składników.
Napełniamy w osłonki białkowe.
Osadzanie przez noc w temp. ok 12 st.
Osuszanie w wędzarni w temp. około 50 stopni 30 min
Wędzenie w temp 50-55 stopni do uzyskania koloru
Parzenie w temp 72-75 stopni do uzyskania temp w środku 68 stopni.
Zamiast parzenia można podpiekać w wędzarni w temp 80-90 do uzyskania wyżej wymienionej temp w środku.
Coś dla mnie :) lubię chude wędlinki. A mogłabyś napisać coś więcej o podsuszaniu? W jakiej temp lub jakich warunkach?
OdpowiedzUsuńTak myślałam :) Aby podsuszyć kiełbasę wystarczy powiesić na kilka dni w suchym i przewiewnym miejscu jeśli się takim dysponuje. Moje możliwości są ubogie, wieszam na kiju w temp pokojowej na 2 dni, podsuszoną kiełbasę pakuję próżniowo i do lodówki. Zawsze mam zapas na jakiś czas, aż do następnego wędzenia.
UsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuń