Mini kruche szarlotki
Nie mogłam się oprzeć, mini kruche szarlotki w kształcie słoneczka smakują niesamowicie.
Ciasto kruche rozpływa się w ustach , a jabłuszka karmelizowane, niebo w gębię. Przepis ten zagości u mnie na stałe , dziękuję Ewa , jesteś moją inspiracją . Tutaj często zaglądam korzystam z tych przepisów.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 4 łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
Z wyżej podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i zawijamy w folię , schładzamy w lodówce minimum godzinę.
Karmelizowane jabłka
- 2 jabłka (około 400g)
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka cukru pudru
- pół opakowania przypraw do szarlotki
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelnię wsypać cukier, gdy zacznie się karmelizować dodać masło i jabłka. Całość podsmażyć aż wyparuje sok puszczony przez owoce. Pozostawić do ostudzenia.
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Na każdym kółku zrobić nacięcie w 3 miejscach by odparował sok podczas pieczenia.
Gotowe serca ułożyć na blasze, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 190 stopni i piec 15-20 min.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Cieszę się bardzo, że smakuje :) wyglądają uroczo w każdym kształcie
OdpowiedzUsuńBardzo smakują, a degustatorów było sporo, tak że to nie jest tylko moja opinia.
Usuń