Racuszki drożdzowe



Racuszki drożdżowe

Składniki:

  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl mleka (letnie)
  • 1/4 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 szkl oleju
  • 2 dkg drożdży
  • szczypta soli
  • cukier poder do posypania

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce ( drożdże rozkruszyć ). Połączyć za pomocą robota. Ciasto będzie raczej rzadkie . Wyrabiać do momentu powstania gładkiej i lśniącej  masy.
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośniecie w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto powiększy swoją objętość, kładziemy łyżką na rozgrzaną patelnię, wcześniej posmarowaną tłuszczem. Pieczemy z obu stron , na suchej patelni. Posypujemy cukrem pudrem i można jeść.

Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...