Racuszki drożdżowe
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 1 szkl mleka (letnie)
- 1/4 szkl cukru
- 2 jajka
- 1/4 szkl oleju
- 2 dkg drożdży
- szczypta soli
- cukier poder do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce ( drożdże rozkruszyć ). Połączyć za pomocą robota. Ciasto będzie raczej rzadkie . Wyrabiać do momentu powstania gładkiej i lśniącej masy.
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośniecie w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto powiększy swoją objętość, kładziemy łyżką na rozgrzaną patelnię, wcześniej posmarowaną tłuszczem. Pieczemy z obu stron , na suchej patelni. Posypujemy cukrem pudrem i można jeść.
Uwielbiam racuszki, cudnie wyglądają i te piękne serduszka :D
OdpowiedzUsuń