Ciasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną


Ciasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną 

Składniki na biszkopt:

  •  3 jaja
  •  pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  pół szklanki cukru
  •  szczypta soli
  •  pół szklanki mąki pszennej,
  •  kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka rozmieszać i delikatnie połączyć z białkami. Mąki z proszkiem przesiewać delikatnie i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec około 15-20 min w temp. 180stopni. Blaszkę wyciągnąć i gorącą zrzucić z wysokości 50cm, wtedy biszkopt nie opadnie.

Mus jabłkowy:


  • 1 kg jabłek , ja dałam 1 słoik litrowy musu swojej roboty
  • 2 galaretki .. smak dowolny
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody

Do musu jabłkowego dodajemy galaretki rozpuszczone w 2 szklankach gorącej wody i żelatynę również rozpuszczoną w małej ilości wody.

Dodatkowo:

  •  400 ml śmietany kremówki,
  •  2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w niewielkiej ilości wrzącej wody),
  •  cukier wanilinowy
  •  czekolada do dekoracji

Na biszkopt, wyłożyć ostudzone jabłka wstawić do lodówki. W tym czasie ubić kremówkę, w połowie ubijania dodawać cukier wanilinowy , a na koniec żelatynę, wyłożyć na masę jabłkową, na to zetrzeć czekoladę.
Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...