Ciasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną
Składniki na biszkopt:
- 3 jaja
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- pół szklanki mąki pszennej,
- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka rozmieszać i delikatnie połączyć z białkami. Mąki z proszkiem przesiewać delikatnie i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec około 15-20 min w temp. 180stopni. Blaszkę wyciągnąć i gorącą zrzucić z wysokości 50cm, wtedy biszkopt nie opadnie.
Mus jabłkowy:
- 1 kg jabłek , ja dałam 1 słoik litrowy musu swojej roboty
- 2 galaretki .. smak dowolny
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody
Do musu jabłkowego dodajemy galaretki rozpuszczone w 2 szklankach gorącej wody i żelatynę również rozpuszczoną w małej ilości wody.
Dodatkowo:
- 400 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w niewielkiej ilości wrzącej wody),
- cukier wanilinowy
- czekolada do dekoracji
Na biszkopt, wyłożyć ostudzone jabłka wstawić do lodówki. W tym czasie ubić kremówkę, w połowie ubijania dodawać cukier wanilinowy , a na koniec żelatynę, wyłożyć na masę jabłkową, na to zetrzeć czekoladę.
Smacznego !
apetyczne ciasto;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy :D
OdpowiedzUsuń