Domowa biała kiełbasa praktycznie u mnie w domu jest przez okrągły rok. Domownicy uwielbiają, więc przepis który podam jest dopracowany pod moją rodzinę. Praktycznie każdy z Was , może taką kiełbasę zrobić w warunkach domowych , gdyż wystarczy , że posiadacie maszynkę do mielenia mięsa , z taką końcówką ( lejek).
Sposób wykonania dość prosty, zapewne kto się zdecyduje , spokojnie sobie poradzi.
Domowa biała kiełbasa
Składniki :
- 3 kg łopatki
- 2,5 kg boczku
- 0,5 kg golonki ( samo mięso)
Przyprawy:
- 18 g soli kamiennej /kg mięsa
- 3g/kg pieprzu świeżo zmielonego
- 3g/kg czosnku (Polski)
- 200 ml wody
- 3g/kg majeranek
Ponadto:
Przygotowanie:
Tak przygotowane mięso kroimy na kawałki i mielimy.
Mięso z łopatki mielimy na sitku Fi 8 , boczek i golonkę na sitku Fi 4. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy. wlewamy wodę i wyrabiamy . Wyrabiamy do momentu, aż masa mięsna będzie kleista. Kiełbaśnice ówcześnie namoczone, przepłukujemy pod bieżącą wodą .Napełniamy w jelita i okręcamy.
Kiełbasę można przechowywać w zamrażalniku na surowo. Kiedy przyjdzie Wam apetyt , odmrażamy w lodówce.
Parzenie w gorącej wodzie 25 min... woda nie może bulgotać .
Smacznego !!
Kiełbasę można przechowywać w zamrażalniku na surowo. Kiedy przyjdzie Wam apetyt , odmrażamy w lodówce.
Parzenie w gorącej wodzie 25 min... woda nie może bulgotać .
Smacznego !!
Ta wersja jest kolejną jaką zrobię. Lubię testować różne wariacje białe - te tłuste, bardziej chude, z różną gramaturą przypraw :) Za każdym razem moja biała jest inna :D
OdpowiedzUsuńPrzepis ten jest dopracowany przeze mnie pod moją rodzinę. Oczywiście ilość przypraw, można zmienić pod swoje gusta :)
OdpowiedzUsuń