Domowa biała kiełbasa


Domowa biała kiełbasa praktycznie u mnie w domu jest przez okrągły rok. Domownicy uwielbiają, więc przepis który podam jest dopracowany pod moją rodzinę. Praktycznie każdy z Was , może taką kiełbasę zrobić w warunkach domowych , gdyż wystarczy , że posiadacie maszynkę do mielenia mięsa , z taką końcówką ( lejek).
Sposób wykonania dość prosty, zapewne kto się zdecyduje , spokojnie sobie poradzi. 

Domowa biała kiełbasa 



Składniki :


  •  3 kg łopatki
  •  2,5 kg boczku
  •  0,5 kg golonki ( samo mięso)

Przyprawy:

  •  18 g soli kamiennej /kg mięsa
  •  3g/kg pieprzu świeżo zmielonego
  •  3g/kg czosnku (Polski)
  •  200 ml wody
  • 3g/kg majeranek 


Ponadto:


Jelita naturalne kaliber 26/28

Przygotowanie:


Mięso z łopatki oczyścić z błon i ścięgnie, Boczek , jeśli posiada skórę należy ją ściąć. Natomiast z golonki dodajemy samo mięso, należy pozbyć się błon i ścięgien.
Tak przygotowane mięso kroimy na kawałki i mielimy. 



Mięso z łopatki mielimy na sitku Fi 8 , boczek i golonkę na sitku Fi 4. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy. wlewamy wodę i wyrabiamy . Wyrabiamy do momentu, aż masa mięsna będzie kleista. Kiełbaśnice ówcześnie namoczone, przepłukujemy pod bieżącą wodą .Napełniamy w jelita i okręcamy.
Kiełbasę można przechowywać w zamrażalniku na surowo. Kiedy przyjdzie Wam apetyt , odmrażamy w lodówce.
Parzenie w gorącej wodzie 25 min... woda nie może bulgotać .
Smacznego !!





Komentarze

  1. Ta wersja jest kolejną jaką zrobię. Lubię testować różne wariacje białe - te tłuste, bardziej chude, z różną gramaturą przypraw :) Za każdym razem moja biała jest inna :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis ten jest dopracowany przeze mnie pod moją rodzinę. Oczywiście ilość przypraw, można zmienić pod swoje gusta :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...