Kiełbasa myśliwska




Kiełbasa myśliwska zrobiona zupełnie spontanicznie. Zakupione mięso czekało na swój przerób. 
Powiem szczerze, że jestem pod ogromnym wrażeniem jej smaku. Delikatnie wyczuwalny jest jałowiec, dodany w odpowiedniej ilości. Jak dla mnie przepis na ten wyrób  zagości w moim domu na stałe. Przepis zaczerpnięty stąd z forum Wędliny Domowe.

Kiełbasa myśliwska



Surowiec:


1. Wieprzowina kl. I peklowana - 2,0 kg (od szynki, łopatki)
2. Wieprzowina kl. II peklowana - 2,5 kg mięso dosyć tłuste, bez tkanki łącznej i tłuszczu zewnętrznego)
3. Wołowina kl. II lub I peklowana - 0,5 kg (wołowina chuda może być
ścięgnista)


Peklowanie:

Mięso poszczególnych klas kroimy w kostkę i peklujemy 48 godzin, dawką peklosoli 18g/ kg surowca.

Przyprawy:

  •  cukier - 0,010 kg
  •  pieprz naturalny, mielony - 0,0075 kg
  •  jałowiec - 0,005 kg
  •  czosnek - 0,005 kg
  • Ilość czosnku można zwiększyć do 0,0075 kg.

. Materiały pomocnicze:

  • Jelita (kiełbaśnice) o średnicy ok. 32 mm.

Mięso wieprzowe klI rozdrabniamy maszynką do mielenia przez sitko fi13
Mięso wieprzowe wpII mielimy przez sitko o rozmiarze fi 8.
Mięso wołowe mielimy dwukrotnie przez sitko o rozmiarze fi 2-3 mm

Mięso wieprzowe klI mieszamy z wpI do czasu aż masa nabierze kleistości, a następnie dodaję się wcześniej wołowinę z przyprawami.
Wszystkie składniki połączyć i dobrze wyrobić do uzyskania kleistości.

Tak przygotowany farsz nabijamy w jelita odkręcamy porcje o długości 18-20 cm.
Podzielone na pary rozwieszamy na kije w pomieszczeniu o temp 18-20 stopni w celu osadzenia i częściowego osuszenia  na około 2-3 godziny.
Wygrzewamy wędzarnię i wieszamy kiełbasę na dalsze osuszanie.
Wędzimy w temp 50-55 stopni do uzyskania koloru . 
W czasie wędzenia należy przekładać kije dla równomiernego jej uwędzenia.
Końcowy etap to obróbka termiczna czyli podpiekanie, gdzie podnosimy temp do 80-90 stopni do uzyskania w środku wewnątrz kiełbasy 68-70 stopni.
Uwędzoną kiełbasę rozwieszamy na kijach w temp pokojowej .
Na drugi dzień ponawiamy wędzenie na 2-3 godziny.
Kiełbasa smakuje wybornie , kiedy podeschnie.



Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...