Pierniki jak alpejskie







Z tego przepisu korzystam od lat, piekę ja , moja Córka i moi znajomi. 
Przypominają smak mojego dzieciństwa, rozpływają się w ustach i są mięciutkie.

PIERNIKI JAK ALPEJSKIE 


  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika
  • 250 g masła
  • 400 g miodu

Dzień przed pieczeniem


Kakao połączyć z mąką w dużej misce, odstawić.
Do rondelka włożyć miód, masło , przyprawy i zagotować.( poczekać aż ostygnie)
W śmietanie rozpuścić sodę i również odstawić .
Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po łyżce cukru , ubijać do momentu powstania błyszczącej piany .Dodać żółtka , zmiksować i masę jajeczną wlać do mąki i delikatnie wymieszać.
Następnie dodać miód , wymieszać a na koniec śmietanę z sodą.
Wszystkie składniki dobre połączyć , ciasto będzie dość rzadkie , ale takie musi być.
Odstawić je w chłodne miejsce ( lodówka) na 24 godziny.

W dniu pieczenia

Ciasto wyjąć z miski ja dzielę na 4 części. Podsypać mąką i rozwałkować na grubość 3-5 mm i wykrawać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , układać pierniczki w niedużej odległości od siebie.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C i piec 7-12 min, w zależności od grubości.
Upieczone, chłodzić na kratce.
Gotowe pierniczki polukrować i ozdobić według swojego uznania.
Smacznego!






Komentarze

  1. Znam ten przepis i potwierdzam, że są przepyszne. Mało tego, wyglądają zniewalająco - piękna koronkowa dekoracja lukrem!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...