Z tego przepisu korzystam od lat, piekę ja , moja Córka i moi znajomi.
Przypominają smak mojego dzieciństwa, rozpływają się w ustach i są mięciutkie.
Przepis zaczerpnięty z https://www.mojewypieki.com/post/pierniczki-jak-alpejskie
PIERNIKI JAK ALPEJSKIE
- 1 kg mąki pszennej
- 8 żółtek
- 3 białka
- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki kakao
- 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika
- 250 g masła
- 400 g miodu
Dzień przed pieczeniem
Kakao połączyć z mąką w dużej misce, odstawić.
Do rondelka włożyć miód, masło , przyprawy i zagotować.( poczekać aż ostygnie)
W śmietanie rozpuścić sodę i również odstawić .
Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po łyżce cukru , ubijać do momentu powstania błyszczącej piany .Dodać żółtka , zmiksować i masę jajeczną wlać do mąki i delikatnie wymieszać.
Następnie dodać miód , wymieszać a na koniec śmietanę z sodą.
Wszystkie składniki dobre połączyć , ciasto będzie dość rzadkie , ale takie musi być.
Odstawić je w chłodne miejsce ( lodówka) na 24 godziny.
W dniu pieczenia
Ciasto wyjąć z miski ja dzielę na 4 części. Podsypać mąką i rozwałkować na grubość 3-5 mm i wykrawać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , układać pierniczki w niedużej odległości od siebie.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C i piec 7-12 min, w zależności od grubości.
Upieczone, chłodzić na kratce.
Gotowe pierniczki polukrować i ozdobić według swojego uznania.
Smacznego!
Znam ten przepis i potwierdzam, że są przepyszne. Mało tego, wyglądają zniewalająco - piękna koronkowa dekoracja lukrem!
OdpowiedzUsuń