Placek drożdżowy
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szkl cukru
- 1 łyżka oleju
- 3 żółtka i 1 jajo
- 1 szkl mleka
- 10 dkg tłuszczu
- 5 dkg drożdży świeżych
- szczypta soli
- cukier wanilinowy
Kruszonka:
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki masła
Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (nalezy regulować, jesli ciasto będzie badziej mokre dodajemy mąki a jeśli suchę dodać masła)
Wykonanie:
Z letniego mleka , łyżka cukru , drożdże i 2 łyżki mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
Tłuszcz rozpuścić i dodać olej.Żółtka , jajo utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
Do miski mąka, szczypta soli, utarte żółtka i rozczyn. Wszystkie składniki łączymy i delikatnie wyrabiamy.
Gdy wszystkie składniki są dobrze połączone dodajemy letni tłuszcz.
Wyrabiamy do momentu kiedy ciasto odchodzi od miski.
Zostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją obiętość, wykładamy na blachę, wierzch smarujemy białkiem i na to kruszonka i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia tak na pól godziny.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 min w temp 160-180 stopni.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Uwielbiamy drożdżowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńMy również lubimy, pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuń