Placek drożdżowy



Placek drożdżowy

Składniki:

  •  1/2 kg mąki
  •  1/2 szkl cukru
  •  1 łyżka oleju
  •  3 żółtka i 1 jajo
  •  1 szkl mleka
  • 10 dkg tłuszczu
  •  5 dkg drożdży świeżych
  •  szczypta soli
  •  cukier wanilinowy

Kruszonka:


  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki masła 

Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (nalezy regulować, jesli ciasto będzie badziej mokre dodajemy mąki a jeśli suchę dodać masła)

Wykonanie:


Z letniego mleka , łyżka cukru , drożdże i 2 łyżki mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
Tłuszcz rozpuścić i dodać olej.Żółtka , jajo utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
Do miski mąka, szczypta soli, utarte żółtka i rozczyn. Wszystkie składniki łączymy i delikatnie wyrabiamy.
Gdy wszystkie składniki są dobrze połączone dodajemy letni tłuszcz.
Wyrabiamy do momentu kiedy ciasto odchodzi od miski.
Zostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 Kiedy ciasto podwoi swoją obiętość, wykładamy na blachę, wierzch smarujemy białkiem i na to kruszonka i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia tak na pól godziny.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 min w temp 160-180 stopni.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...