Puree ziemniaczane zapiekane.
Jeśli znudziły się gotowane ziemniaki spróbujcie tego pysznego puree.
Bardzo ciekawy sposób na ziemniaki. .
Podany w takiej postaci, bardzo ładnie się prezentuje. W smaku delikatne, niemalże aksamitne.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa mielona do smaku
pieprz
sól
2 żółtka
koperek świeży lub mrożony
Wykonanie:
Obrane i ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce.
Do lekko wystudzonych dodać masło, żółtka i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Naczynie żaroodporne delikatnie wysmarować masłem i wyłożyć 3/4 masy ziemniaczanej i wyrównać po całej powierzchni.
Do resztę masy dodać koperek i przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki.
Wyciskamy rozetki na powierzchni naczynia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temp 200 stopni i pieczemy około 20 min. Tak przygotowane puree ziemniaczane podajemy z mięs i surówką.
Smacznego !
Wygląda przepięknie! Z chęcią wypróbuje
OdpowiedzUsuńPolecam Ewa, niby zwyczajny ziemniak, a zrobiony w ten sposób inaczej smakuje :)
OdpowiedzUsuń