Pyszny piernik




Co prawda, już po Świętach, ale pragnę się podzielić przepisem na piernik dojrzewający. Przepis dostałam od kolegi. Z pewnością zrobię go niekoniecznie na Święta i Wam również polecam.

Pyszny piernik 


Składniki:


  • 1 kg mąki 
  • 0,5 kg miodu naturalnego
  • 250g masła
  • 0,5 kg cukru
  • 1 opakowanie przypraw korzennych
  • 15 dkg orzechów włoskich
  • 10 dkg rodzynek
  • 3 całe jajka
  • 1/2 szkl mleka
  • 3 płaskie łyżeczki sody 

Ponadto:


  • 100 g czekolady mlecznej 
  • orzechy do dekoracji

Wykonanie:


Miód, cukier i masło podgrzać do wrzenia i ostudzić.
Dodać mąkę , jajka, mleko i sodę ( w mleku rozpuścić sodę).
Następnie dodajemy orzechy, rodzynki  oraz przyprawy do piernika.
Wszystkie składniki dobrze wyrobić i zostawić w chłodne miejsce na 2 tygodnie.
Po tym czasie, ciasto dzielimy na 3 równe części i każde upiec osobno, w temp 180 stopni C przez około 30 min.
Po wystudzeniu, przełożyć ciasto powidłami śliwkowymi.
Wierzch polać rozpuszczoną czekoladą w odrobinie mleka i posypać orzechami.
Ciasto po 2 dniach nabiera wilgoci, im starsze, tym lepsze.
Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...