Co prawda, już po Świętach, ale pragnę się podzielić przepisem na piernik dojrzewający. Przepis dostałam od kolegi. Z pewnością zrobię go niekoniecznie na Święta i Wam również polecam.
Pyszny piernik
Składniki:
- 1 kg mąki
- 0,5 kg miodu naturalnego
- 250g masła
- 0,5 kg cukru
- 1 opakowanie przypraw korzennych
- 15 dkg orzechów włoskich
- 10 dkg rodzynek
- 3 całe jajka
- 1/2 szkl mleka
- 3 płaskie łyżeczki sody
Ponadto:
- 100 g czekolady mlecznej
- orzechy do dekoracji
Wykonanie:
Miód, cukier i masło podgrzać do wrzenia i ostudzić.
Dodać mąkę , jajka, mleko i sodę ( w mleku rozpuścić sodę).
Następnie dodajemy orzechy, rodzynki oraz przyprawy do piernika.
Wszystkie składniki dobrze wyrobić i zostawić w chłodne miejsce na 2 tygodnie.
Po tym czasie, ciasto dzielimy na 3 równe części i każde upiec osobno, w temp 180 stopni C przez około 30 min.
Po wystudzeniu, przełożyć ciasto powidłami śliwkowymi.
Wierzch polać rozpuszczoną czekoladą w odrobinie mleka i posypać orzechami.
Ciasto po 2 dniach nabiera wilgoci, im starsze, tym lepsze.
Smacznego!
Wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuń