Sałatka śledziowa z burakami
Składniki:
- 3 podwójne filety śledziowe marynowane
- 2 ziemniaki
- 1/2 białej cebuli
- 2-3 łyżki majonezu
- 3 łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego
- 2 małe buraki
- 1,5 gruszki
- 5 dkg żurawiny (świeżej lub mrożonej)
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki cukru
- do smaku: sól, pieprz ziołowy
- 2 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Buraki umyte, zawinęłam w folię aluminiową upiekłam do miękkości w piekarniku. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i blanszujemy. Gruszki obieramy i również kroimy w drobną kostkę . Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, a buraki ścieramy na tarce ( łezki). Śledzie kroimy w paski, dodajemy pokrojone ziemniaki, 1/3 gruszki, cebulę , majonez , jogurt i doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka godzin.
Resztą gruszki przekładamy do rondelka , dodajemy żurawinę, cukier . smażymy aż owoce się rozpadną a sos się zredukuje do zera.
Przelewamy do buraka, dodajemy czerwoną cebulę , oliwę , doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin tak jak śledzie.
Na półmisek wykładamy obie sałatki na przemian. Część ze śledzia posypujemy natką pietruszki.
Każdy nakłada sobie ile chce obie sałatki, można ewentualnie wymieszać na talerzu.
Smacznego !!
Wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń