Babka czekoladowa z kokosowym nadzieniem bardzo zasmakowała moim domownikom. Smak głęboko czekoladowy, rozpływająca się ustach. Nadzienie kokosowa, nieco się kruszy, ale to nikomu nie przeszkadzało. Upiekłam ją na Święto Babci i Dziadka. Przepis zaczerpnięty stąd https://www.mojewypieki.com/przepis/babka-bounty
Babka czekoladowa z kokosowym nadzieniem
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 200g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 200 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 175 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( ja dałam 1 op. cukru wanilinowego)
- 80 ml kwaśnej śmietany
- 120 ml wrzącej wody
- 175 g czekoladowych drobinek ( ja czekoladę pokroiłam w drobną kosteczkę)
Wszystkie składniki powinny być w temp pokojowej.
Do miski robota włożyć mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, cukier wanilinowy i śmietanę.
Wszystko dokładnie zmiksować na gładką puszystą masę i pod koniec dolewać wrzącą wodę, cały czas miksując.
Na koniec wsypać czekoladę i dobrze połączyć.
Nadzienie kokosowe:
- 130 g cukru pudru
- 1 białko
- 150g wiórków kokosowych
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 50 ml słodkiej śmietany 30% lub 36%
Białko ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder.
Gdy powstanie gęsta masa dodać mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe oraz śmietanę kremówkę.
Wszystko wymieszać do połączenia.
Z tej masy uformować w dłoniach podłużny wałeczek długości keksówki, w której będzie pieczona babka.
Formę ( keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać 1/3 ciasta.
Na środek ciasta położyć kokosowy wałek lekko go wciskając, następnie przykryć pozostałym ciastem.
Nagrzać piekarnik do 160-170 stopni i piec około 65-70 min do suchego patyczka.
Ponadto:
- 100 g mlecznej czekolady
- 80g mleka
W małym garnuszku podgrzać mleko, dodać pokruszoną czekoladę ,podgrzać do rozpuszczenia czekolady.
Tak przygotowaną polewą polać babkę.
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz