Babka Bounty




Babka czekoladowa z kokosowym nadzieniem bardzo zasmakowała moim domownikom. Smak głęboko czekoladowy, rozpływająca się ustach. Nadzienie kokosowa, nieco się kruszy, ale to nikomu nie przeszkadzało. Upiekłam ją na Święto Babci i Dziadka. Przepis zaczerpnięty stąd https://www.mojewypieki.com/przepis/babka-bounty

Babka czekoladowa z kokosowym nadzieniem


Składniki na ciasto czekoladowe:


  • 200g mąki pszennej
  • 50  g kakao
  • 200 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 175 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( ja dałam 1 op. cukru wanilinowego)
  • 80 ml kwaśnej śmietany
  • 120 ml wrzącej wody
  • 175 g czekoladowych drobinek ( ja czekoladę pokroiłam w drobną kosteczkę)

Wszystkie składniki powinny być w temp pokojowej.

Do miski robota włożyć mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, cukier wanilinowy i śmietanę.
Wszystko dokładnie zmiksować na gładką puszystą masę i pod koniec dolewać wrzącą wodę, cały czas miksując.
Na koniec wsypać czekoladę i dobrze połączyć.

Nadzienie kokosowe:


  • 130 g cukru pudru
  • 1 białko
  • 150g wiórków kokosowych
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 50 ml słodkiej śmietany 30% lub 36%

Białko ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder.
Gdy powstanie gęsta masa dodać mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe oraz śmietanę kremówkę.
Wszystko wymieszać do połączenia.
Z tej masy uformować w dłoniach podłużny wałeczek długości keksówki, w której będzie pieczona babka.
Formę ( keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać 1/3 ciasta.
Na środek ciasta położyć kokosowy wałek lekko go wciskając, następnie przykryć pozostałym ciastem.
Nagrzać piekarnik do 160-170 stopni i piec około 65-70 min do suchego patyczka.

Ponadto:


  • 100 g mlecznej czekolady 
  • 80g mleka

W małym garnuszku podgrzać mleko, dodać pokruszoną czekoladę ,podgrzać do rozpuszczenia czekolady.
Tak przygotowaną polewą polać babkę.
Smacznego !!







Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...