Biszkopt z masą serową
Biszkopt:
- 5 jaj
- 10 dkg cukru
- 15 dkg mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie żółtka i na koniec przesiana mąkę i proszek do pieczenia.
Wszystko delikatnie wymieszać i piec od 25-30 min w temp. 180*.
Masa serowa:
- 60 dkg sera
- 1/2 kostki tłuszczu
- 1 szkl cukru
- 1 budyń śmietankowy ( bez cukru)
- cukier wanilinowy
- 1 jajo
Tłuszcz roztopić, dodać cukier, zmielony ser cały czas mieszając.
Potem dodać budyń i całe jajko.
Całość ogrzewać na ogniu aż do zagotowania, pilnować by się nie przypaliło.
Biszkopt przekroić i wylać gorącą masę serową. Przykryć drugą częścią .
Wierzch posypać cukrem pudrem.
Ciasto bardzo delikatne i bardzo smakuje.
Muszę kiedyś spróbować :D
OdpowiedzUsuń