Kruche babeczki na każdą okazję. Można nadziać dowolnym kremem, zazwyczaj wypełniam bitą śmietaną w połączeniu z serkiem mascarpone. Wczoraj postanowiłam trochę improwizować , próba się udała. Babeczki nadziane są kremem budyniowo- czekoladowym. W smaku obłędne. Polecam !
Kruche babeczki z kremem budyniowo- czekoladowym
Składniki na babeczki:
- 30 dkg mąki
- 20 dkg masła
- 2 żółtka
- 10 dkg cukru pudru
- szczypta soli
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło.
Wszystko posiekać nożem i wsypać cukier poder oraz żółtka.
Połączyć wszystkie składniki i pod koniec lekko zagnieść.
Rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać , ja to zrobiłam kubkiem.
Wykrojonymi krążkami wylepiamy foremki i nakłuć widelcem.
Dla ciekawości, nie smarujemy foremek żadnym tłuszczem, po upieczeniu, pięknie same odchodzą.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec około 10-15 min do zarumienienia.
Gdy wystygną wyciągnąć z foremek.
Masa budyniowo- czekoladowa
Składniki:
- 1 budyń czekoladowy
- 1,5 szkl mleka
- 2 łyżki cukru
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Ponadto:
2 czekolady gorzkie czyli 200 g
odrobina mleka
2 łyżeczki żelatyny
orzechy do dekoracji
drzem z wiśniowy ( pół łyżeczki na spód babeczki)
Czekoladę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy.
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie , gdy napęcznieje wstawić do garnuszka z wrzątkiem by się dobrze rozpuściła.
Ostawić do wystudzenia.
Wykonanie kremu:
Rozpuszczoną letnią czekoladę umieszczamy w misce. Dodajemy po łyżce budyniu i łączymy za pomocą robota. Powstania gładka , delikatna masa. Pod koniec dodać rozpuszczoną letnią żelatynę.
Taką masą wypełniamy babeczki, używając worek z końcówką do dekoracji.
Na każdą babeczkę kładziemy orzechy i można jeść.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz