Krucho-drożdżowe rogaliki z serem
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1/2 kg tłuszczu
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 szkl. mleka
- 10 dag drożdży
- duży cukier waniliowy
- szczypta soli
Wykonanie:
.Do mąki wsypać cukier i posiekać z tłuszczem ,dodać żółtka i drożdże rozmieszane w letnim mleku. Wszystko zagnieść.Ciasto dzielimy na 4 lub 8 części, w zależności jakiej wielkości chcemy rogale. Każdą jedną część rozwałkować w kształcie koła i dzielimy na 8 części. Na każdą część kładziemy ser lub inne nadzienie np marmoladę. Zwijamy i wykańczamy cukrem , może być brązowy plus cukier wanilinowy. ( na talerz sypiemy cukier wanilinowy plus cukier a na drugi samo białko. )
Każdy rogalik maczamy wierzchem w białku a potem w cukrze i układamy na blachę, to jest mój szybko sposób na wykończenie rogala.
Pieczemy 15 - 20 min w temp 180 stopni... muszą się zarumienić.
Masa serowa:
- 1/2 kg sera
- 2 łyżki budyniu w proszku
- cukier wanilinowy
- 1/2 szkl cukru pudru
Aby dobrze połączyć wszystkie składniki dodaję jogurt naturalny tyle ile potrzeba, masa nie może być za rzadka.
Z taką pomocą to rogaliki nie mogły się nie udać :D
OdpowiedzUsuńDokładnie Ewka :)
Usuń