Krucho-drożdżowe rogaliki z serem









Krucho-drożdżowe rogaliki z serem

Składniki:


  •  1 kg mąki
  •  1/2 kg tłuszczu
  •  4 żółtka
  •  4 łyżki cukru
  •  1 szkl. mleka
  • 10 dag drożdży
  • duży cukier waniliowy
  •  szczypta soli

Wykonanie:


.Do mąki wsypać cukier i posiekać z tłuszczem ,dodać żółtka i drożdże rozmieszane w letnim  mleku. Wszystko zagnieść.Ciasto dzielimy na 4 lub 8 części, w zależności jakiej wielkości chcemy rogale. Każdą jedną część rozwałkować w kształcie koła i dzielimy na 8 części. Na każdą część kładziemy ser  lub inne nadzienie np marmoladę. Zwijamy i wykańczamy cukrem , może być brązowy plus cukier wanilinowy. ( na talerz sypiemy cukier wanilinowy plus cukier a na drugi samo białko. )
 Każdy rogalik maczamy wierzchem w białku a potem w cukrze i układamy na blachę, to jest mój szybko sposób na wykończenie rogala.
Pieczemy 15 - 20 min w temp 180 stopni... muszą się zarumienić.



Masa serowa: 


  • 1/2 kg sera
  •  2 łyżki budyniu w proszku
  • cukier wanilinowy
  •  1/2 szkl cukru pudru

Aby dobrze połączyć wszystkie składniki dodaję jogurt naturalny tyle ile potrzeba, masa nie może być za rzadka.


Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...