Bułeczki drożdżowe





Bułeczki drożdżowe 



Bułeczki drożdżowe, puszyste, aksamitne rozpływające się w ustach.
Piekę je w domu, w pracy dla dzieci przedszkolnych i wszędzie gdzie jest to możliwe.
Z przepisu korzystam od nie pamiętam kiedy, lecz nie potrafię bliżej określić do kogo należy.
Z góry przepraszam.


Składniki:


20 dkg masła rozgrzać i dodać 2 łyżki oleju
Do miski wsypać 1/2 szk. cukru + duży cukier waniliowy + 3 jajka i 2 żółtka i roztrzepać + 2 szkl. mąki.
W drugim naczyniu 2 3/4 szk. mleka podgrzać + 1/4 szk. cukru + szczypta soli i dodać 10 dag. drożdży , bardzo dobrze wymieszać i wlać na mąkę i jajka
Wszystko zasypać 1 kg mąki.
Składniki łączymy i wyrabiamy , na koniec dodajemy tłuszcz z olejem.
Gdy ciasto odstaje od miski zostawić do wyrośnięcia .
Następnie ciasto dzielimy na 2 części , wałkujemy o grubości 1 cm i wykrawamy kubkiem.
Na każdy kawałek ciasta nakładamy nadzienie ( powidła , budyń).
Zlepiamy jak paczki i układamy na blachę. (zlepionym w dół).
Smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką lub sezamem jak w moim przypadku.
Powinno wyjść 40 bułeczek, w zależności od wielkości.
Pieczemy w temp. 170-180 stopni około 25 min.



Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...