CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE
Jak karnawał to karnawał...
Składniki:
- 1 szkl letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- 5 dkg drożdży
- 125g masła
- 3 całe jajka
- 3/4 kg mąki
Ponadto:
- smalec do smażenia
- cukier puder
Wyżej wymienione składniki umieścić w misce, do tego dodać rozczyn .
Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić .
Ciasto wstawić do lodówki aż pięknie.
Następnie rozwałkować na grubość 5mm , wykrawać prostokąty , nacinać po środku i przekładać aby powstała kokardka.
W głębokim płaskim naczyniu rozgrzewamy smalec do temp 180 stopni.
Jeśli nie posiadamy termometru cukierniczego, możemy sprawdzić czy tłuszcz jest odpowiednio gorący , wrzucając kawałek ciasta.
Jeśli szybo wypłynie na wierzch i się zarumieni, oznacza że mona smażyć.
Gotowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!!
pyszności:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, w weekend będą pączki :)
OdpowiedzUsuń