Chruściki drożdżowe

  •  
  •  


CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE




Jak karnawał to karnawał...


Składniki:


  •  1 szkl letniego mleka
  •  3 łyżki cukru
  •  5 dkg drożdży

Z tych składników robimy rozczyn.

  • 125g masła
  •  3 całe jajka
  •  3/4 kg mąki

Ponadto:


  • smalec do smażenia
  • cukier puder


Wyżej wymienione składniki umieścić w misce, do tego  dodać rozczyn .
Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić .
Ciasto wstawić do lodówki aż pięknie.
Następnie rozwałkować na grubość 5mm , wykrawać prostokąty , nacinać po środku i przekładać aby powstała kokardka.
W głębokim płaskim naczyniu rozgrzewamy smalec do temp 180 stopni.
Jeśli nie posiadamy termometru cukierniczego, możemy sprawdzić czy tłuszcz jest odpowiednio gorący , wrzucając kawałek ciasta.
Jeśli szybo wypłynie na wierzch i się zarumieni, oznacza że mona smażyć.
Gotowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!!


Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...