Parówki
Surowiec na 3 kg:
- wp I szynka 1 kg
- mięso z udek kurczaka 1,2 kg
- podgarle 0,80 kg
Mięso peklowane 48 godzin 18g/kg
Przyprawy:
2g/kg pieprz czarny
2g/kg papryka słodka
1g/kg gałka muszktołowa
1g/kg gorczyca (mielona)
1g/kg cukru
1g/kg czosnek
10% lodu
Wykonanie:
Dobrze schłodzone mięso zmieliłam na sitku fi2,5.
Na 30 min wstawiłam do zamrażarki i ponownie zmieliłam.
Dodałam wszystkie przyprawy , całość dobrze połączyłam .
Ostatni etap to blendowanie z pokruszonym lodem do uzyskania w miarę gładkiej masy.
Temp farszu podczas blendowania oscylowała w granicach 8-10 stopni.
Gotowy farsz nadziany w jelita baranie.
Osuszanie w temp pokojowej 1-2 godziny.
Wędzone w temp 50 stopni do uzyskania koloru .
Parzenie w wodzie o temp 70-72 stopnie 10 min .
Po parzeniu szybkie hartowanie.
Jestem zadowolona, w smaku są bardzo dobre, lekko pikantne.
Komentarze
Prześlij komentarz