SZYNKA KONSERWOWA
Składniki:
- wp I - szynka - 1,40
- wpII - 30 dkg
- wpIII- okrawki z szynki - 30 dkg
Mięso klasy I pokrojone w dużą kostkę.
WpII zmielone na sitku fi 9
Wp III zmielone na sitku fi 4
Woda 100 ml
Przyprawy:
- 2 g czosnku/kg
- 18g 50/50 soli i peklosoli / kg
- 3 g pieprzu / kg
Do zmielonego mięsa kl III dodałam wszystkie przyprawy oraz wodę. Wszystko dobrze połączyłam i wrzuciłam do miski z wpI i wp II. Całość dobrze wyrobiłam do momentu aż masa stała się kleista.
Potem już tylko do szynkowarki, wyłożyłam folią celulozową gdyż nie posiadałam innego opakowania.
Szynkowar wstawiłam do wody o temp 100 stopni .. a potem już dalsze parzenie w temp 80 stopni przez 100 min.
Może konserwa nie prezentuje się profesjonalnie ale w smaku jest pyszna.
Potem już tylko do szynkowarki, wyłożyłam folią celulozową gdyż nie posiadałam innego opakowania.
Szynkowar wstawiłam do wody o temp 100 stopni .. a potem już dalsze parzenie w temp 80 stopni przez 100 min.
Może konserwa nie prezentuje się profesjonalnie ale w smaku jest pyszna.
Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuń