Tort Bezowy
Składniki na dwa blaty bezowe:
- 6 białek o temperaturze pokojowej
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- szczypta soli
- 8 suszonych daktyli
Wykonanie:
Białka wlać do suchej miski, wsypać szczyptę soli ubić sztywną pianę , dodać łyżeczkę octu, a następnie wsypując po łyżce cukru cały czas miksować. Gdy cały cukier wsypiemy miksujemy do uzyskania błyszczącej masy. Dodać pokrojone daktyle i delikatnie wymieszać. Na obrysowane koła rozłożyć masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180º (termoobieg) na najniższą półkę po 5 minutach zmniejszyć temp do 140 ºpiec 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić i lekko popękać. Wyłączyć piekarnik uchylić drzwiczki i pozostawić na noc do wysuszenia.
Krem przygotowujemy w dniu spożycia : )
Krem:
- 250 g serka mascarpone ( piątnica lub z biedronki)
- 400 ml śmietany kremówki( schłodzona!)
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżeczki kakao
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 10 suszonych daktyli
Tort bezowy z orzechami i daktylami... poprosimy!
OdpowiedzUsuń