Tort bezowy



Tort Bezowy


Składniki na dwa blaty bezowe:


  • 6 białek o temperaturze pokojowej
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • szczypta soli
  • 8 suszonych daktyli

Wykonanie:


Pieczenie zaczynamy od przygotowania papieru do pieczenia. Od tortownicy o średnicy 23 cm odrysować dwa koła, papier ułożyć na blaszce.
Białka wlać do suchej miski, wsypać szczyptę soli ubić sztywną pianę , dodać łyżeczkę octu, a następnie wsypując po łyżce cukru cały czas miksować. Gdy cały cukier wsypiemy miksujemy do uzyskania błyszczącej masy. Dodać pokrojone daktyle i delikatnie wymieszać. Na obrysowane koła rozłożyć masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180º (termoobieg) na najniższą półkę po 5 minutach zmniejszyć temp do 140 ºpiec 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić i lekko popękać. Wyłączyć piekarnik uchylić drzwiczki i pozostawić na noc do wysuszenia.


Krem przygotowujemy w dniu spożycia : )

Krem:

  • 250 g serka mascarpone ( piątnica lub z biedronki)
  • 400 ml śmietany kremówki( schłodzona!)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki kakao
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 10 suszonych daktyli

Wykonanie:


Do jednej miski włożyć serek mascarpone i wymieszać na gładką masę, w drugiej ubić śmietanę kremówkę pod koniec dodać 1 łyżeczkę cukru pudru. Obie masy połączyć (śmietanę do serka nie odwrotnie!!). Dodać kakao i bakalie. Na jednym krążku rozprowadzić cienka warstwę konfitury morelowej, następnie położyć krem, zostawiając łyżkę do przyklejenia dekoracji! przykryć drugim krążkiem. Całość posypać cukrem pudrem z kakao i na środku udekorować orzechami i daktylami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...