Wątrobianka drobno mielona .
Surowiec na 5 kg:
- Podgardle nie peklowane - 2kg
- Pachwina nie peklowana - 1,3kg
- Mięso z obgotowanych kości - 0,5kg
- Wątroba wieprzowa - 0,7kg
- Bułka 3 -4 szt.
- Rosół z gotowanego surowca - 0,5l.
Przyprawy :
- Sól nie jodowana - 0,09kg.
- Pieprz świeżo zmielony - 0,01kg
- Majeranek - 0,007kg
- Cebula - 0,2kg
- Cebulę podsmażyć na smalcu na złoty kolor .
Materiały pomocnicze :
- Jelita grube wieprzowe
- Sznurek bawełniany
Wykonanie :
Surowce po uprzednim umyciu pod bieżącą wodą gotujemy w malej ilości wody w temperaturze około 80-90st. Do stanu pół miękkiego .
Wątrobę parzymy w temperaturze wody 90st przez około 10min. Bułki moczę w rosole po gotowaniu surowców a następnie wyciskam . Po takim przygotowaniu mielę wszystko maszynką przez sitko makówka i blenduję.
Do tak przygotowanej masy należy dodać przyprawy i dokładnie wymieszać . Jeżeli ilość przypraw jest wystarczająca nadziewamy dość luźno jelita które zawiązujemy przędzą . Wątrobiankę parzymy wkładając do wody o temperaturze około 80st. Przez 60-90min . do osiągnięcia wewnątrz temperatury 72st.
Po sparzeniu chłodzimy w zimnej wodzie przez kilka minut a następnie studzimy do temperatury około 10st .
Ostudzoną wątrobiankę można podwędzić zimnym dymem 20 stopni temp przez około 3-4godzin.
Przepis zaczerpnięty stąd https://wedlinydomowe.pl/forum/
Komentarze
Prześlij komentarz