Wątrobianka drobno mielona

  •  




Wątrobianka drobno mielona .


Surowiec na 5 kg:



  •  Podgardle nie peklowane - 2kg
  •  Pachwina nie peklowana - 1,3kg
  •  Mięso z obgotowanych kości - 0,5kg
  •  Wątroba wieprzowa - 0,7kg
  •  Bułka 3 -4 szt.
  •  Rosół z gotowanego surowca - 0,5l. 

Przyprawy :


  •  Sól nie jodowana - 0,09kg.
  •  Pieprz świeżo zmielony - 0,01kg
  •  Majeranek - 0,007kg
  •  Cebula - 0,2kg
  • Cebulę podsmażyć na smalcu na złoty kolor .

Materiały pomocnicze :

  •  Jelita grube wieprzowe

  •  Sznurek bawełniany 

Wykonanie :


Surowce po uprzednim umyciu pod bieżącą wodą gotujemy w malej ilości wody w temperaturze około 80-90st. Do stanu pół miękkiego .
Wątrobę parzymy w temperaturze wody 90st przez około 10min. Bułki moczę w rosole po gotowaniu surowców a następnie wyciskam . Po takim przygotowaniu mielę wszystko maszynką przez sitko makówka i blenduję.
Do tak przygotowanej masy należy dodać przyprawy i dokładnie wymieszać . Jeżeli ilość przypraw jest wystarczająca nadziewamy dość luźno jelita które zawiązujemy przędzą . Wątrobiankę parzymy wkładając do wody o temperaturze około 80st. Przez 60-90min . do osiągnięcia wewnątrz temperatury 72st.
Po sparzeniu chłodzimy w zimnej wodzie przez kilka minut a następnie studzimy do temperatury około 10st .
Ostudzoną wątrobiankę można podwędzić zimnym dymem  20 stopni temp przez około 3-4godzin.

Przepis zaczerpnięty stąd https://wedlinydomowe.pl/forum/

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...