WYRÓB Z ŁOPATKI W SZYNKOWARZE

 

WYRÓB Z ŁOPATKI W SZYNKOWARZE


Mięso:

  •  1 kg łopatki

Przyprawy:

  •  pieprz 3 g/kg
  •  czosnek 2g/kg
  •  szczypta cukru
  •  100 ml wody
  • 18g/kg peklosoli

Wykonanie:


Łopatkę okrawam ,czyli mięso pozyskane z obróbki wp III 10% w moim przypadku mielę przez sitko fi 4 , pozostałą część mięsa wp I kroję na kawałki mniej więcej 3/3. Obie klasy łączę i dodaję peklosól. Pozostawiam na 5 godzin w temp pokojowej. Po czym dodaję pozostałe przyprawy, wodę i wyrabiam do uzyskania kleistej masy. Masę wkładam ściśle do woreczka od szynkowaru . Zamykam i wkładam do garnka z wodą w temp. 72-75 C, parzę do uzyskania wewnątrz temp. 71- 72  C .Następnie do zimnej wody i poluzować przycisk. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego


Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...