WYRÓB Z ŁOPATKI W SZYNKOWARZE
Mięso:
- 1 kg łopatki
Przyprawy:
- pieprz 3 g/kg
- czosnek 2g/kg
- szczypta cukru
- 100 ml wody
- 18g/kg peklosoli
Wykonanie:
Łopatkę okrawam ,czyli mięso pozyskane z obróbki wp III 10% w moim przypadku mielę przez sitko fi 4 , pozostałą część mięsa wp I kroję na kawałki mniej więcej 3/3. Obie klasy łączę i dodaję peklosól. Pozostawiam na 5 godzin w temp pokojowej. Po czym dodaję pozostałe przyprawy, wodę i wyrabiam do uzyskania kleistej masy. Masę wkładam ściśle do woreczka od szynkowaru . Zamykam i wkładam do garnka z wodą w temp. 72-75 C, parzę do uzyskania wewnątrz temp. 71- 72 C .Następnie do zimnej wody i poluzować przycisk. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz