Placuszki serowe
Składniki:
- 2 - 4 porcje
- 250 g twarogu
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 czubate łyżki mąki
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy twarogowej, połączyć składniki delikatnie mieszając łyżką.
Nakładać porcje ciasta (po ok. 2 łyżki) na rozgrzaną, suchą patelnię (np. teflonową, naleśnikową) i rozprowadzić je po powierzchni formując kształtnego placka. Smażyć partiami.
Zmniejszyć ogień do minimum i smażyć przez ok. 3 minuty lub aż od spodu będą delikatnie zrumienione na złoto. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ok. 2 minuty.
Odkładać na talerz, następnie umyć patelnię lub przetrzeć wilgotną ściereczką i powtórzyć smażenie placków z reszty ciasta.
Przepis zaczerpnięty jest stąd https://www.kwestiasmaku.com/przepis/placki-twarogowe
super przepis:)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę są pyszne, w tygodniu smażyłam dzieciaczkom w przedszkolu, ale się zajadały :)
OdpowiedzUsuń