Rolada szpinakowa z łososiem
Składniki na ciasto:- 450g mrożony rozdrobniony szpinak
- 5 jajek
- 2 pełne łyżki mąki tortowej
- 2 duże ząbki czosnku
- pieprz
- gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
- łyżka masła
Wykonanie:
W rondlu roztopić masło, dodać zamrożony szpinak i smażyć do odparowania wody.
Wystudzić. Do zimnego szpinaku dodać pokrojony w plastry czosnek, mąkę, żółtka oraz przyprawy.
Całość zblendować na gładką masę. Do tej masy dodać wcześniej ubitą pianę, delikatnie wymieszać łyżką . Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić po całości masę szpinakową.
Piec w rozgrzanym piekarniku do temp 180 stopni około 20 min, do zarumienienia.
Zimne ciasto posmarować serkiem, na to ułożyć plastry łososia i posypać koperkiem.
Następnie zwinąć w roladę dość ciasno i zawinąć w folię aluminiową.
Gotową roladę wstawić do lodówki. Schłodzoną kroić w grubsze plastry.
Nadzienie:
- 2 serki Alemette
- 300g łososia w plastrach, wędzonego na zimno
- koperek
Wygląda fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuń