Rolada szpinakowa z łososiem


Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki na ciasto:
  • 450g mrożony rozdrobniony szpinak
  • 5 jajek
  • 2 pełne łyżki mąki tortowej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • łyżka masła

Wykonanie:

W rondlu roztopić masło, dodać zamrożony szpinak i smażyć do odparowania wody.
Wystudzić. Do zimnego szpinaku dodać pokrojony w plastry czosnek, mąkę, żółtka oraz przyprawy.
Całość zblendować na gładką masę. Do tej masy dodać wcześniej ubitą pianę, delikatnie wymieszać łyżką . Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić po całości masę szpinakową.
Piec w rozgrzanym piekarniku do temp 180 stopni około 20 min, do zarumienienia.
Zimne ciasto posmarować serkiem, na to ułożyć plastry łososia i posypać koperkiem.
Następnie zwinąć w roladę dość ciasno i zawinąć w folię aluminiową.
Gotową roladę wstawić do lodówki. Schłodzoną kroić w grubsze plastry.


Nadzienie:

  • 2 serki Alemette
  • 300g łososia w plastrach, wędzonego na zimno
  • koperek

















Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...