BABKA GOTOWANA
Składniki:
- 250 g Kasi
- 1,5 szkl cukru
- 1,5 szkl mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 7 jaj ( białka ubić)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
- kieliszek spirytusu
Wykonanie:
Tłuszcz utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać żółtka, obie mąki , proszek do pieczenia i spirytus. na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Ciasto wylać do formy i wstawić do garnka z wrzącą wodą (wody tyle aby sięgało połowy formy).
Całość gotować 1godz i 15 min od chwili zagotowania.
Ugotowaną babkę wyłożyć z formy i oblać czekoladą.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz