Biała Pavlova






Biała Pavlova 


Składniki:

  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 6 białek
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (lub mniej), schłodzonej
  • świeże owoce sezonowe ja dałam mrożone.

Białka umieścić w misce miksera, dodać szczyptę soli i ubić pianę na sztywno.
Partiami dodawać cukier , po łyżce , cały czas ubijając  do momentu powstania sztywnej i błyszczącej piany.
Pod koniec dodać ocet winny i przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia , narysować okrąg o średnicy 23 cm.
Wyłożyć na niego ubitą masę bezową i uformować wyrównując łyżką ku górze.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i po 5 min zmniejszyć temp do 150 stopni i piec 1,5 godziny.
Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Na wystudzoną bezę wyłożyć ubitą śmietanę i udekorować owocami.
Smacznego !

Przepis zaczerpnięty stąd https://www.mojewypieki.com/przepis/biala-pavlova

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...