Biała Pavlova
Składniki:
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 6 białek
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
Dodatkowo:
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (lub mniej), schłodzonej
- świeże owoce sezonowe ja dałam mrożone.
Białka umieścić w misce miksera, dodać szczyptę soli i ubić pianę na sztywno.
Partiami dodawać cukier , po łyżce , cały czas ubijając do momentu powstania sztywnej i błyszczącej piany.Pod koniec dodać ocet winny i przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia , narysować okrąg o średnicy 23 cm.
Wyłożyć na niego ubitą masę bezową i uformować wyrównując łyżką ku górze.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i po 5 min zmniejszyć temp do 150 stopni i piec 1,5 godziny.
Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Na wystudzoną bezę wyłożyć ubitą śmietanę i udekorować owocami.
Smacznego !
Przepis zaczerpnięty stąd https://www.mojewypieki.com/przepis/biala-pavlova
Komentarze
Prześlij komentarz