JABŁECZNIK PODPIEKANY
Składniki:
- 4 jaja
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki tortowej
- 1 szkl mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- -250 g tłuszczu
- cynamon lub przyprawa do szarlotki
- szczypta soli
Ponadto:
- - 1.5 kg jabłek startych na łezki lub pokrojone w talarki lub użyć mus jabłkowy
- cukier puder
Wykonanie :
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać.
Po całkowitym ubiciu dodać żółtka i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać letni tłuszcz.
Ciasto podzielić na dwie równe części i jedną część wylać na blachę do zapieczenia od 10-15 min w temp 170 stopni z termoobiegiem. W między czasie zetrzeć jabłka na tarce na łezki lub użyć gotowego musu jabłkowego. jabłka.
Na podpieczone ciasto wyłożyć starte jabłka i posypać cynamonem lub przyprawą do szarlotki.
Wylać drugą część ciasta i ponownie wstawić do piekarnika na 30 -35 min.
Po wystudzeniu, posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz