JABŁECZNIK PODPIEKANY




JABŁECZNIK PODPIEKANY



Składniki:


  •  4 jaja
  •  1 szkl cukru
  •  1 szkl mąki tortowej
  •  1 szkl mąki ziemniaczanej
  •  2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -250 g tłuszczu
  •  cynamon lub przyprawa do szarlotki
  •  szczypta soli

Ponadto:



  • - 1.5 kg jabłek startych na łezki lub pokrojone w talarki lub użyć mus jabłkowy
  • cukier puder

Wykonanie :


Tłuszcz rozpuścić i zostawić do ostygnięcia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać.
Po całkowitym ubiciu dodać żółtka i  przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać letni tłuszcz.
Ciasto podzielić na dwie równe części i jedną część wylać na blachę do zapieczenia od 10-15 min w temp 170 stopni z termoobiegiem. W między czasie zetrzeć jabłka na tarce  na łezki lub użyć gotowego musu jabłkowego.  jabłka.
Na podpieczone ciasto wyłożyć starte jabłka i posypać cynamonem lub przyprawą do szarlotki.
Wylać drugą część ciasta i ponownie wstawić  do piekarnika na 30 -35 min.
Po wystudzeniu, posypać cukrem pudrem.
Smacznego.

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...