KIEŁBASA WIANKOWA




KIEŁBASA WIANKOWA

Surowiec:


- 2,5 kg wp I - szynka, łopatka - sitko fi 10
- 2,20dkg wp II ( z szynki i łopatki) - sitko fi 9
- 1,20 dkg wp III ( okrawki z szynki ) - sitko fi 4
- 1,20 dkg podgarle - sitko fi 9

Przyprawy:


- 18 g /kg peklosoli
- 3 g/kg czosnku
- 3g/kg pieprzu
- 2g/kg jałowiec
- 200 ml wody
- jelita wp kaliber 26/28

Wykonanie:

Peklowanie 48 godzi , każda klasa oddzielnie.
Po zmieleniu dodać wszystkie przyprawy , wlać wodę i dobrze wyrobić .
Nabijanie w jelita.
Osadzenie, osuszanie w temp pokojowej 3-4 godziny. Dalsze osuszanie w wędzarni w temp 40 stopni.
Wędzenie w wygrzanej wędzarni  do kolory w temp 50-55 stopni .
Parzenie , woda 72-75 stopni do uzyskania temp 68 w środku.
Wianki były podpiekanie w temp 80-90 stopni do uzyskania w środku 68 stopni.


Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...