MAZUREK Z MASĄ KAIMAKOWĄ I ORZECHAMI





MAZUREK Z MASĄ KAIMAKOWĄ I ORZECHAMI

Ciasto

Składniki:


  •  30dkg mąki tortowej
  •  20 dkg masła
  •  2 żółtka
  •  10 dkg cukru pudru
  •  szczypta soli

Wykonanie:


Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem. Wsypać cukier, wbić żółtka, posiekać i zagnieść ale nie za długo.
3/4 ciasto  rozwałkować na grubość 3–4 mm i wyłożyć formę.
Z pozostałej części ciasta wykrawałam malutkie ciasteczka w kształcie kurczątek, które upiekłam osobno.
Ciasto na dnie formy (ja piekłam w okrągłym naczyniu żaroodpornym) nakłuć widelcem, piec 8–12 minut w temp 200 stopni.

Ponadto:

  • Dżem najlepiej kwaskowy ja dałam z czarnej porzeczki
  • 200 g czekolady mlecznej
  • Jajeczka cukrowe do dekoracji
  • Płatki migdałów

Masa:

  • Puszka masy kajmakowej
  • 300 dkg orzechów włoskich

Wykonanie:

Masę kajmakową rozgrzać w garnku razem z orzechami.
Przełożyć na upieczone ciasto, które wcześniej po wystudzeniu posmarowałam dżemem.
Czekoladę z małą ilością mleka  rozpuścić w misce, stawiając na garnuszku z gorącą wodą.
Tak przygotowaną czekoladę wylać na masę kajmakową.
Wierz udekorować w/g uznania.

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...