MAZUREK Z MASĄ KAIMAKOWĄ I ORZECHAMI
Ciasto
Składniki:
- 30dkg mąki tortowej
- 20 dkg masła
- 2 żółtka
- 10 dkg cukru pudru
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem. Wsypać cukier, wbić żółtka, posiekać i zagnieść ale nie za długo.
3/4 ciasto rozwałkować na grubość 3–4 mm i wyłożyć formę.
Z pozostałej części ciasta wykrawałam malutkie ciasteczka w kształcie kurczątek, które upiekłam osobno.
Ciasto na dnie formy (ja piekłam w okrągłym naczyniu żaroodpornym) nakłuć widelcem, piec 8–12 minut w temp 200 stopni.
Ponadto:
- Dżem najlepiej kwaskowy ja dałam z czarnej porzeczki
- 200 g czekolady mlecznej
- Jajeczka cukrowe do dekoracji
- Płatki migdałów
Masa:
- Puszka masy kajmakowej
- 300 dkg orzechów włoskich
Wykonanie:
Masę kajmakową rozgrzać w garnku razem z orzechami.
Przełożyć na upieczone ciasto, które wcześniej po wystudzeniu posmarowałam dżemem.Czekoladę z małą ilością mleka rozpuścić w misce, stawiając na garnuszku z gorącą wodą.
Tak przygotowaną czekoladę wylać na masę kajmakową.
Wierz udekorować w/g uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz