BUŁECZKI JOGURTOWE
Składniki:
- 450 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 550 ) + mąka do posypania
- 8 g suchych drożdży ( można użyć 15g drożdży świeżych ale wówczas trzeba zrobić zaczyn )
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 100 ml ciepłej (nie gorącej)
- wody1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajo
Wykonanie :
Wszystkie składniki umieszczam w misce, łączę aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i zagniatam.
Ciasto wkładam do miski , przykrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat , posmarowany olejem do ponownego wyrobienia.
Ciasto formuję na kształt długiego wałka i obsypuję mąką po czym dzielę na kawałki ostrym nożem, mi wyszło 10 bułeczek.
Układam na blachę, zachowując odpowiedni odstęp i ponownie przykrywam ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
W między czasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni, wkładamy blachę do piekarnika. Piekę około 12-15 min.
Smacznego !
Przepis zaczerpnięty stąd http://blogzapetytem.pl/2018/03/09/puszyste-buleczki-jogurtowe/
Komentarze
Prześlij komentarz