GALARCIKI DROBIOWE
Składniki :
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 marchewki
- por
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ząbek czosnku
- sól
Ponadto:
- 3 jajka
- groszek konserwowy
- natka pietruszki
- 2 łyżki octu
- 7 łyżeczek żelatyny ( rozpuścić w 100 ml wywaru- rosołku )
- 1 litr wywaru po ugotowaniu piersi z kurczaka ( przecedzić )
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć pod zimną wodą, umieścić w garnku i zalać tak aby mięso było przykryte.
Po zagotowaniu, zebrać pianę i dodać ziele angielskie, liść laurowy , czosnek i wszystkie warzywa.
Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, do miękkości.
Po ostygnięciu ściągnąć skórę i oddzielić mięso od kości. Pokroić na mniejsze kawałki, w kostkę.
W między czasie ugotować jajka, rozpuścić żelatynę - czyli 100 mml wywaru rozpuściłam w 7 łyżeczkach żelatyny. Poczekałam aż żelatyna napęcznieję i na wolnym ogniu ja rozpuściłam.
Odlałam 1 litr wywaru i dołożyłam rozpuszczoną żelatynę. Wstawiłam na chwilkę na gaz, doprawiłam pieprzem, solą oraz dodałam 2 łyżki octu.
Przygotowałam pojemniczki, (ja zrobiłam kilka na próbę w kieliszkach) na dno każdego ułożyłam marchewkę, groszek konserwowy, natkę pietruszki oraz plastry jajek.
Pojemniczki uzupełniłam mięsem, zalałam wywarem i wstawić do lodówki.
U mnie już można było jeść po 3 godzinach.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz