GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 kg mięsa ( łopatka lub karkówka)
- 1 paczuszka ryżu - 100 g
Ponadto:
- sól
- pieprz
- czosnek w granulkach
- koncentrat pomidorowy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- olej
Wykonanie:
Liście kapusty sparzyć, ryż ugotować według przepisu.
Mięso wieprzowe zmielić, dodać ryż, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz czosnkiem.
Liście kapusty rozbić zgrubiałe części. Farsz układamy na środku liści i zwijamy je jak krokiety – liść składamy na pół, zakładamy boki do środka i rolujemy.
Tak przygotowane gołąbki podsmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron i umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Na tej samą patelnię wyłożyć koncentrat pomidorowy z małą ilością wody , dodać ziele angielskie, liść bobkowy oraz pieprz i sól.
Chwilę prużyć i doleć szklankę wody. Po zagotowaniu wlać do naczynia żaroodpornego w którym są gołąbki.
Naczynie wstawić do piekarnika o temp 160 stopni i zapiekać około godziny.
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz