GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM






GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM W SOSIE POMIDOROWYM


Składniki:


  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 kg mięsa ( łopatka lub karkówka)
  • 1 paczuszka ryżu - 100 g

Ponadto:


  • sól
  • pieprz
  • czosnek w granulkach
  • koncentrat pomidorowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • olej

Wykonanie:


Liście kapusty sparzyć, ryż ugotować według przepisu.
Mięso wieprzowe zmielić, dodać ryż, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz czosnkiem.
Liście kapusty  rozbić zgrubiałe części. Farsz układamy na środku liści i zwijamy je jak krokiety – liść składamy na pół, zakładamy boki do środka i rolujemy.
Tak przygotowane gołąbki podsmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron i umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Na tej samą patelnię wyłożyć koncentrat pomidorowy z małą ilością wody , dodać ziele angielskie, liść bobkowy oraz pieprz i sól.
Chwilę prużyć i doleć szklankę wody. Po zagotowaniu wlać do naczynia żaroodpornego w którym są gołąbki.
Naczynie wstawić do piekarnika o temp 160 stopni i zapiekać około godziny.
Smacznego!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...