Kokosowe ciasto na kremówce z rabarbarem
Pieczemy razem z '' Kocham lubię gotuję''
To już kolejne ciasto, które udało nam się upiec jednocześnie.
Mam nadzieję , że będą kolejne.
Przepisem podzieliła się Ewa, za który jej bardzo dziękuję.
Ciasto szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. W smaku, bardzo delikatne i wilgotne.
Składniki:
- 2 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g wiórków kokosowych
- 110 g zimnego masła w kawałkach
- 6 łyżek cukru
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
- 400 g rabarbaru
- Przygotowanie:
- Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
- 400 g rabarbaru
Przygotowanie:
Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, dodać cukier i utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką.
W misce wyrobić kruszonkę - wymieszać mąkę z cukrem i wiórkami kokosowymi, dodać małe kawałki zimnego masła. Rękoma lub widelcem wyrobić kruszonkę.
Formę na ciasto (u mnie tortownica o średnicy 25 cm) wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Wyłożyć ciasto, wyrównać szpatułką, posypać równomiernie pociętym rabarbarem i na końcu kokosową kruszonką.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około godziny, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Na końcu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
https://kochamlubiegotuje.blogspot.com/2019/05/kokosowe-ciasto-na-kremowce-z-rabarbarem.html
Komentarze
Prześlij komentarz