Kokosowe ciasto na kremówce z rabarbarem






Kokosowe ciasto na kremówce z rabarbarem




Pieczemy razem z '' Kocham lubię gotuję''
To już kolejne ciasto, które udało nam się upiec jednocześnie.
Mam nadzieję , że będą kolejne. 
Przepisem podzieliła się Ewa, za który jej bardzo dziękuję.
Ciasto szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. W smaku, bardzo  delikatne i wilgotne. 

Składniki:


  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 110 g zimnego masła w kawałkach
  • 6 łyżek cukru 

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia
  • 400 g rabarbaru
  • Przygotowanie: 
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
  • 400 g rabarbaru


Przygotowanie:

Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, dodać cukier i utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką.
W misce wyrobić kruszonkę - wymieszać mąkę z cukrem i wiórkami kokosowymi, dodać małe kawałki zimnego masła. Rękoma lub widelcem wyrobić kruszonkę.
Formę na ciasto (u mnie tortownica o średnicy 25 cm) wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Wyłożyć ciasto, wyrównać szpatułką, posypać równomiernie pociętym rabarbarem i na końcu kokosową kruszonką.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około godziny, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Na końcu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!
https://kochamlubiegotuje.blogspot.com/2019/05/kokosowe-ciasto-na-kremowce-z-rabarbarem.html

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...