Sezon truskawkowy rozpoczęty, więc okazja by upiec ciasto z tym owocem.
Trafiłam na fajny, bardzo prosty przepis który wykorzystałam na dzisiejsze święto - Dzień Matki.Ciasto znikało szybko z talerza, rodzina zadowolona , więc powtórzę niebawem z innym owocem.
PROSTE CIASTO TRUSKAWKOWE
Składniki:
- 2,5 szkl mąki
- 5 żółtek
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
Pianka budyniowa
- 5 białek
- 1 szkl cukru
- 2 budynie malinowe (65g)
- 1/3 szkl oleju
- szczypta soli
Ponadto
- 300 g truskawek
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę , cuker puder i proszek do pieczenia oraz masło i zółtka.
Wszystko zagniatamy , ciasto dzielimy na 2 części , czyli 2/3 ciasta wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( nakłuć widelcem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min by podpiec.
Resztę ciasta czyli 1/3 zawijamy w folię i wkłdamy do zamrażarki.
W miedzy czasie białka ubijamy na sztywno , wsypując stopniowo cukier.
Do ubitej piany wsypujemy budynie malinowe , a na koniec olej.
Tak przygotowaą masę budyniowa rozkładamy na podpieczony spód jeszcze ciepły.
Na wierzch układamy truskawki, i ściaramy lekko zmrożone ciasto na oczka.
Gotowe, wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy w tej samej temp 35-30 min.
Na koniec posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!!
Przepis zaczerpnięty stąd https://poprostupycha.com.pl/proste-ciasto-z-truskawkami/?fbclid=IwAR0HwLSkR_o6J_MZAtwYZe5aLftPuf6yTl38IMEwKrKWOcS9e2bPyi0vhBI
Komentarze
Prześlij komentarz