Przepis pochodzi stąd :
Precle lub paluszki z serem i szynką.
Składniki:
- 250 gr startego sera żółtego
- 150 gr startej na drobnych oczkach szynki
- 500 gr mąki pszennej
- 200 ml letniego mleka
- 30 gr świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 90 gr miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki tymianku
- 1,5 łyżki roztopionego masła
- żółtko roztrzepane z odrobiną mleka
Drożdże mieszamy z cukrem, dwiema łyżkami mąki i połową mleka, po czym odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól i dodajemy mleko, jajko, wyrośnięty rozczyn oraz masło. Wyrabiamy do 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie, miękkie i będzie z łatwością odchodziło od misy. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy, by uzyskać prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy szynką, serem i tymiankiem. Ciasto składamy na 3 części, jak list. Tym razem wałkujemy, by uzyskać prostokąt 20 x 35 cm. Kroimy na 6 długich pasków i skręcamy, tworząc świderka. W tym momencie możemy zadecydować jaki kształt ma przybrać nasz wypiek. Mogą to być paluszki albo okrągłe precle. Uformowane ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem i zostawiamy pod przykryciem na 30-minut. Jak już wyrośnie, smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Pieczemy około 25 minut lub do zrumienienia.
idealne na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, nawet dzieci można zaangażować przy ich skręcaniu :)
OdpowiedzUsuń