CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE
Składniki:
- 1 szkl mleka
- 3 łyżki cukru
- 5 dkg drożdży
- Z tych składników robimy rozczyn.
- 125g masła roślinnego3 całe jajka
3/4 kg mąki
Ponadto:
- smalec
- cukier puder
Wykonanie:
Wyżej wymienione składniki do miski, do tego rozczyn .
Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić .Ciasto wstawić do lodówki aż pięknie urośnie.
Wyrośnięte ciastko rozwałkować niezbyt cienko , wykrawać prostokąty , nacinać po środku i przekładać aby powstała kokardka.
Tak przygotowane chruściki smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron.Przekładamy na ręcznik papierowy by ociekły z tłuszczu.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
70 [ Miłośnicy pączków ]
OdpowiedzUsuńMały diabełek
przyoblókł się w głód,
myślicie skończcie na jednym,
nie stanie się cud.
Żołądki pełne , skacze cukier,
problem dla cholesterolu,
aniołki sytości czuwają , mówią dość,
wysyłają do medycznego patrolu.
Smażone na oleju niby O.K. ,
a krzyczą kaloriami,
czy zwiążemy się z problemem nad wagowym
zdecydujmy sami.