Chruściki drożdżowe






CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE 



Składniki:


  •  1 szkl mleka
  •  3 łyżki cukru
  • 5 dkg drożdży
  • Z tych składników robimy rozczyn.

  •  125g masła roślinnego
     3 całe jajka
     3/4 kg mąki

Ponadto:


  • smalec
  • cukier puder


Wykonanie:


Wyżej wymienione składniki do miski, do tego rozczyn .
Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić .
Ciasto wstawić do lodówki aż pięknie urośnie.
 Wyrośnięte ciastko rozwałkować niezbyt cienko , wykrawać prostokąty , nacinać po środku i przekładać aby powstała kokardka.
Tak przygotowane chruściki smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron.
Przekładamy na ręcznik papierowy by ociekły z tłuszczu.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!


Komentarze

  1. 70 [ Miłośnicy pączków ]
    Mały diabełek
    przyoblókł się w głód,
    myślicie skończcie na jednym,
    nie stanie się cud.
    Żołądki pełne , skacze cukier,
    problem dla cholesterolu,
    aniołki sytości czuwają , mówią dość,
    wysyłają do medycznego patrolu.
    Smażone na oleju niby O.K. ,
    a krzyczą kaloriami,
    czy zwiążemy się z problemem nad wagowym
    zdecydujmy sami.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...