Faszerowany brojler .










FASZEROWANY BROJLER 


Gigant, olbrzym ( brojler waga 3,50 kg ) faszerowany.
Farsz znany jest już od dawna , gdyż najczęściej pakuję go do kaczki.
Zainspirowana wczorajszym kurczakiem koleżanki , nie mogło być, abym nie wykorzystała sytuacji. Dostałam 7 olbrzymów, wszystko poporcjowane. Jednego gada nafaszerowałam, dobę wcześniej przyprawiłam.
Warto było czekać. około 3 godzin w piekarniku 180 stopni)... olbrzym bardzo soczysty, a farsz powala na kolana.  Ostatnie 10 min kurczak wysmarowany glazurą: miód, sok z cytryny i 2 łyżki naturalnego sosiku.


Składniki:


kurczak, kaczka , brojler (waga 3,5 kg)
sól, pieprz
1 duży ząbek czosnku
papryka słodka mielona


Farsz:


  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 250 g surowego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 bułka pszenna + mleko do namoczenia
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, majeranek


Dodatkowo:


  • wykałaczki
  • dratwa

Przygotowanie:


Dzień wcześniej przed pieczeniem brojlera oczyścić, opłukać pod zimną wodą i osuszyć. Natrzeć wewnątrz i na zewnątrz przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pozostałymi przyprawami. Kurczaka przełożyć do naczynia z pokrywką i schować do lodówki.
W dniu pieczenia przygotować farsz - bułkę porwać na mniejsze kawałki i zalać odrobiną mleka. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem na oleju.
Wątróbkę oczyścić z błonek, boczek pokroić w kostkę i zmielić w maszynce do mielenia. Do zmielonego boczku i wątróbki dodać zeszkloną cebulkę z czosnkiem, namoczoną i odciśniętą z mleka bułkę, garść suszonej żurawiny i natki pietruszki, żółtko (można też dodać całe jajko) oraz przyprawy: sól (dałam płaską łyżeczkę), pieprz (dałam 1/3 łyżeczki) oraz majeranek (dałam 1 płaską łyżeczkę). Wszystko razem wymieszać, na końcu dodać ubite białko i delikatnie wmieszać do farszu.
Brojlera wyciągnąć z lodówki i napełnić farszem. Wykałaczkami spiąć skórę kurczaka przy szyi oraz na dole i zasznurować dratwą, mocno ściskając i przeplatając dratwę pomiędzy wbite wykałaczki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym z przykrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i piec około 3 godzin. Ostatnie 10 min po wierzchu wysmarowałam glazurą: miód, sok z cytryny i 2 łyżki naturalnego sosiku.
Smacznego !!!



Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...