FASZEROWANY BROJLER
Gigant, olbrzym ( brojler waga 3,50 kg ) faszerowany.
Farsz znany jest już od dawna , gdyż najczęściej pakuję go do kaczki. Zainspirowana wczorajszym kurczakiem koleżanki , nie mogło być, abym nie wykorzystała sytuacji. Dostałam 7 olbrzymów, wszystko poporcjowane. Jednego gada nafaszerowałam, dobę wcześniej przyprawiłam.
Warto było czekać. około 3 godzin w piekarniku 180 stopni)... olbrzym bardzo soczysty, a farsz powala na kolana. Ostatnie 10 min kurczak wysmarowany glazurą: miód, sok z cytryny i 2 łyżki naturalnego sosiku.
Składniki:
sól, pieprz
1 duży ząbek czosnku
papryka słodka mielona
Farsz:
- 300 g wątróbki drobiowej
- 250 g surowego boczku
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść suszonej żurawiny
- 1 bułka pszenna + mleko do namoczenia
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- sól, pieprz, majeranek
Dodatkowo:
- wykałaczki
- dratwa
Przygotowanie:
W dniu pieczenia przygotować farsz - bułkę porwać na mniejsze kawałki i zalać odrobiną mleka. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem na oleju.
Wątróbkę oczyścić z błonek, boczek pokroić w kostkę i zmielić w maszynce do mielenia. Do zmielonego boczku i wątróbki dodać zeszkloną cebulkę z czosnkiem, namoczoną i odciśniętą z mleka bułkę, garść suszonej żurawiny i natki pietruszki, żółtko (można też dodać całe jajko) oraz przyprawy: sól (dałam płaską łyżeczkę), pieprz (dałam 1/3 łyżeczki) oraz majeranek (dałam 1 płaską łyżeczkę). Wszystko razem wymieszać, na końcu dodać ubite białko i delikatnie wmieszać do farszu.
Brojlera wyciągnąć z lodówki i napełnić farszem. Wykałaczkami spiąć skórę kurczaka przy szyi oraz na dole i zasznurować dratwą, mocno ściskając i przeplatając dratwę pomiędzy wbite wykałaczki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym z przykrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i piec około 3 godzin. Ostatnie 10 min po wierzchu wysmarowałam glazurą: miód, sok z cytryny i 2 łyżki naturalnego sosiku.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz