JAGODZIANKI
Sezon na jagody jeszcze trwa, więc zachęcam do wypieku.
Składniki:
- 500 ml płynu (woda, mleko)
- 50 - 70 g drożdży
- 200 g cukru
- 200 g margaryny
- 5 jaj całych
- ok. 1,3 kg mąki
- szczypta soli
- substancje smakowo-zapachowe
Nadzienie jagodowe:
- 0,5 litra jagód
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i delikatnie wymieszać, tak aby jagody pokryte były warstwą mąki.
Kruszonka:
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki masła
Ponadto:
- cukier puder
Wykonanie:
Z ciepłego płynu (ok 30 st.C), drożdży, łyżki cukru i części mąki przygotowujemy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, który pozostawiamy do wyrośnięcia (przysypując kilkumilimetrową warstwą mąki).
Następnie dodajemy cukier, jaja, sól, substancje smakowo - zapachowe oraz mąkę i wyrabiamy ciasto do odpowiedniej konsystencji, pod koniec dodajemy roztopiony, letni tłuszcz dokładnie wrabiamy go po czym odstawiamy ciasto do wyrośnięcia (ok 20 minut w cieple - można przykryć aby nie wysychało na powierzchni).
Dzielimy na 4 kawałki, każdą część formujemy w kształcie prostokąta, a prostokąt dzielimy na części . Nakładamy nadzienie, zlepiamy niczym pieroga i formujemy kształt.. Układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu, smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i piec około 25 - 30 min do zrumienienia. Ja piekłam dwie blachy na raz z funkcją termoobiegu.
Upieczone jagodzianki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz