Jagodzianki








JAGODZIANKI 



Sezon na jagody jeszcze trwa, więc zachęcam do wypieku.

Składniki:


  • 500 ml płynu (woda, mleko)
  • 50 - 70 g drożdży
  • 200 g cukru
  • 200 g margaryny
  • 5 jaj całych
  • ok. 1,3 kg mąki
  • szczypta soli
  • substancje smakowo-zapachowe 

Nadzienie jagodowe:


  • 0,5 litra jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i delikatnie wymieszać, tak aby jagody pokryte były warstwą mąki.


Kruszonka:


  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki masła 


Ponadto:


  • cukier puder


Wykonanie:


Z ciepłego płynu (ok 30 st.C), drożdży, łyżki cukru i części mąki przygotowujemy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, który pozostawiamy do wyrośnięcia (przysypując kilkumilimetrową warstwą mąki).
Następnie dodajemy cukier, jaja, sól, substancje smakowo - zapachowe oraz mąkę i wyrabiamy ciasto do odpowiedniej konsystencji, pod koniec dodajemy roztopiony, letni tłuszcz dokładnie wrabiamy go po czym odstawiamy ciasto do wyrośnięcia (ok 20 minut w cieple - można przykryć aby nie wysychało na powierzchni).
Dzielimy na 4 kawałki, każdą część formujemy w kształcie prostokąta, a prostokąt dzielimy na części . Nakładamy nadzienie, zlepiamy niczym pieroga i formujemy kształt.. Układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu, smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i piec około 25 - 30 min do zrumienienia. Ja piekłam dwie blachy na raz z funkcją termoobiegu.
Upieczone jagodzianki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !




Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...