Krucho-drożdżowe ciasteczka z nadzieniem morelowym








Krucho-drożdżowe ciasteczka z nadzieniem morelowym



Składniki:


  •  1/2 kg mąki
  •  250 g masła
  •  2 żółtka
  •  2 łyżki cukru
  •  1/2 szkl. mleka
  • 5 dag drożdży
  • duży cukier waniliowy
  •  szczypta soli


Mus morelowy:


  • 8 dużych moreli
  • cukier wanilinowy
  • plaska łyżka mąki ziemniaczanej

Morele umyć i usunąć z nich pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki , dolać odrobinę wody i prużyć do miękkości.
Dodać cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczanką.
Przegotować i odstawić by lekko ostygł.


 Ponadto:


  • białko do smarowania na wierzchu
  • cukier 

Wykonanie:


Do mąki wsypać cukier i posiekać z tłuszczem ,dodać żółtka i drożdże rozmieszane w letnim  mleku. Wszystko zagnieść.
Stolnice podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 min i wykrawać  krążki szklanką. Na środek każdego krążka nakładać łyżeczką  prażone morele.  Przykryć drugim krążkiem, a brzegi, sklejać palcami niczym  pierogi.
Na wierzchu każdego krążka zrobić nacięcie , posmarować białkiem i posypać cukrem, może być brązowy.
Tak przygotowane ciastka  ułożyć na blasze, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia.
Po czym wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i piec 15-20 min.

Smacznego!

Komentarze

  1. Przepis na ciasto sprawdzony i na stałe zagości w mojej kuchni :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...