Krucho-drożdżowe ciasteczka z nadzieniem morelowym
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szkl. mleka
- 5 dag drożdży
- duży cukier waniliowy
- szczypta soli
Mus morelowy:
- 8 dużych moreli
- cukier wanilinowy
- plaska łyżka mąki ziemniaczanej
Morele umyć i usunąć z nich pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki , dolać odrobinę wody i prużyć do miękkości.
Dodać cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczanką.
Przegotować i odstawić by lekko ostygł.
Dodać cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczanką.
Przegotować i odstawić by lekko ostygł.
Ponadto:
- białko do smarowania na wierzchu
- cukier
Wykonanie:
Do mąki wsypać cukier i posiekać z tłuszczem ,dodać żółtka i drożdże rozmieszane w letnim mleku. Wszystko zagnieść.
Stolnice podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 min i wykrawać krążki szklanką. Na środek każdego krążka nakładać łyżeczką prażone morele. Przykryć drugim krążkiem, a brzegi, sklejać palcami niczym pierogi.
Na wierzchu każdego krążka zrobić nacięcie , posmarować białkiem i posypać cukrem, może być brązowy.
Tak przygotowane ciastka ułożyć na blasze, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia.
Po czym wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i piec 15-20 min.
Stolnice podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 min i wykrawać krążki szklanką. Na środek każdego krążka nakładać łyżeczką prażone morele. Przykryć drugim krążkiem, a brzegi, sklejać palcami niczym pierogi.
Na wierzchu każdego krążka zrobić nacięcie , posmarować białkiem i posypać cukrem, może być brązowy.
Tak przygotowane ciastka ułożyć na blasze, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia.
Po czym wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i piec 15-20 min.
Smacznego!
Przepis na ciasto sprawdzony i na stałe zagości w mojej kuchni :) Dziękuję!
OdpowiedzUsuń