BIAŁA PAVLOVA





Pavlova, piekę niemalże na każdą rodzinną okoliczność.
Znika w oczach.

BIAŁA PAVLOVA

Składniki:


6 białek
30 dkg drobnego cukru
1 łyżeczka octu winnego ( białego)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Ponadto:


500 ml śmietany 30 lub 36%
świeże owoce sezonowe

Białką ubić z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywno.
Stopniowo dodawać cukier, ubijając do momentu powstania błyszczącej piany. Pod koniec dodać ocet i jeszcze chwilę ubijać. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać szpatułką. Na blaszce wyłożoną do pieczenia narysować okrąg mniej więcej średnicy 23 cm.
Wyłożyć na niego masę bezową , uformować i  wyrównać boki łyżką ku górze. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temp 180 stopni i piec 5 min. Po tym czasie obniżyć temp  do 120 stopni i piec około 2 godzin. Studzić przy uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę położyć na paterze. Wyłożyć ubitą śmietanę  i udekorować owocami.
Smacznego !
Wzorowałam się na przepisie z blogu " Moje wypieki"



















Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...