Bułki które rosną nocą









Bułki które rosną nocą


Składniki:


  • 2 szklanki mąki ( szklanka 250 ml)
  • 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 ml wody
  • 60 ml mleka
  • 50 ml oliwy
  • 1 jajko i łyżka mleka do posmarowania bułek


Wieczorem:


Obie mąki(przesianą) wsypujemy do miski. Drożdże zasypujemy cukrem , mieszamy i czekamy aż się uaktywnią.
 Do mąki dodajemy pozostałe składniki czyli wodę, mleko, rozpuszczone drożdże soł oraz oliwę.
Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników.
Ciasto przekładamy na matę podsypaną mąką, zagnaiatamy i zostawiamy 5 min aby odpoczęło.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy około 5 min i wkładamy do naoliwionej miski , przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Rano:


Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyładamy na matę silikonową i dzielimy na 6 porcji.
Formujemy bułeczki o wydłużonym kształcie.i układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia.
Zostawiamy do wyrośnięcie około 20-25 min.
Wyrośniete bułeczki nacinamy po środku i smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp 200 -220 stopni.
Pieczemy około 15-20  min.
Smacznego!

Wzorowałam się na tym przepisie www.kuchennymidrzwiami.pl/bulki-ktore-rosna-noca-i-teryna-z-jelenia-weekendowe-sniadanie/

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...