Bułki które rosną nocą
Składniki:
- 2 szklanki mąki ( szklanka 250 ml)
- 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdży
- 60 ml wody
- 60 ml mleka
- 50 ml oliwy
- 1 jajko i łyżka mleka do posmarowania bułek
Wieczorem:
Obie mąki(przesianą) wsypujemy do miski. Drożdże zasypujemy cukrem , mieszamy i czekamy aż się uaktywnią.
Do mąki dodajemy pozostałe składniki czyli wodę, mleko, rozpuszczone drożdże soł oraz oliwę.Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników.
Ciasto przekładamy na matę podsypaną mąką, zagnaiatamy i zostawiamy 5 min aby odpoczęło.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy około 5 min i wkładamy do naoliwionej miski , przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Rano:
Wyładamy na matę silikonową i dzielimy na 6 porcji.
Formujemy bułeczki o wydłużonym kształcie.i układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia.
Zostawiamy do wyrośnięcie około 20-25 min.
Wyrośniete bułeczki nacinamy po środku i smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp 200 -220 stopni.
Pieczemy około 15-20 min.
Smacznego!
Wzorowałam się na tym przepisie www.kuchennymidrzwiami.pl/bulki-ktore-rosna-noca-i-teryna-z-jelenia-weekendowe-sniadanie/
Komentarze
Prześlij komentarz