Sałatka do obiadu i nie tylko.
Korzystam z tego przepisu od lat.
Cieszy się ogromnym powodzeniem wśród domowników i znajomych.
Polecam , gdyż po otwarciu słoika, nadaje się od razu do spożycia.
BURACZKI NA SŁODKO - KWAŚNO
Produkty:
- 6 kg buraków
- 3 łyżki sol
Buraki wymyć pod zimną wodą, wstawić do gara i gotować prawie do miękkości.
Po ugotowaniu zalać zimną wodą, kiedy lekko ostygną obrać i zetrzeć na tarce ( łezki). Ja wykorzystałam przystawkę do maszynki Zelmer .
Do startych buraków dodać 3 łyżki soli i dobrze wymieszać.
Zalewa:
Zalewę dobrze jest ugotować nieco wcześniej by ostygła.
- 6 szkl wody
- 1,5 szkl cukru
- 2 szkl octu
- 6 średnich cebul
- 6 ząbków czosnku
- liść laurowy ( 5-6)
- 15 ziaren pieprzy w całości
- 15 ziaren ziele angielskie
Do wrzącej wody wrzucić poszatkowaną cebulę, drobno pokrojony czosnek , liść laurowy, ziele angielskie. Następnie cukier, musi dobrze się rozpuścić a na koniec ocet.
Całość musi się zagotować, wyłączyć i zostawić do wystudzenia.
Wykonanie:
Do startych buraków wlewamy zalewę, wszystko przemieszać i zostawić na 2 godziny.
Po tym czasie wkładamy buraczki do słoików i pasteryzujemy 15 min.
Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Takie buraczki , można spożywać już następnego dnia.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz