Buraczki na słodko - kwaśno





Sałatka do obiadu i nie tylko.
Korzystam z tego przepisu od lat.
Cieszy się ogromnym powodzeniem wśród domowników i znajomych.
Polecam , gdyż po otwarciu słoika, nadaje się od razu do spożycia.

BURACZKI NA SŁODKO - KWAŚNO


Produkty:


  • 6 kg buraków
  • 3 łyżki sol

Buraki wymyć pod zimną wodą, wstawić do gara i gotować prawie do miękkości.
Po ugotowaniu zalać zimną wodą, kiedy lekko ostygną obrać i zetrzeć na tarce ( łezki). Ja wykorzystałam przystawkę do maszynki Zelmer .
Do startych buraków dodać 3 łyżki soli i dobrze wymieszać.

Zalewa:


Zalewę dobrze jest ugotować nieco wcześniej by ostygła.

  • 6 szkl wody
  • 1,5 szkl cukru
  • 2 szkl octu 
  • 6 średnich cebul
  • 6 ząbków czosnku
  • liść laurowy ( 5-6)
  • 15 ziaren pieprzy w całości 
  • 15 ziaren ziele angielskie

Do wrzącej wody wrzucić poszatkowaną cebulę, drobno pokrojony czosnek , liść laurowy, ziele angielskie. Następnie cukier, musi dobrze się rozpuścić a na koniec ocet.
Całość musi się zagotować, wyłączyć i zostawić do wystudzenia.

Wykonanie:


Do startych buraków wlewamy zalewę, wszystko przemieszać i zostawić na 2 godziny.
Po tym czasie wkładamy buraczki do słoików i pasteryzujemy 15 min.
Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Takie buraczki , można spożywać już następnego dnia.

Smacznego !


Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...