Miękkie ciasteczka dyniowe
Składniki:
- 115g masła
- 150g drobnego cukru
- 1 duże jajo
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szkl puree z dyni
- 2 szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki zmielonych gozdzików
- szczypta soli
Ponadto:
- 1 szkl cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
- cynamon
Wykonanie:
Mąkę i pozostałe sypkie produkty przesiać do miski.
Masło i cukier umieścić w misie miksera, ucierać do powstania puszystej masy.Dodać wanilię i jajko i ucierać do całkowitego połączenia.
Dodać dyniowe puree , zmiksować do poączęnia , a na koniec wszystkie sypkie składniki.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać łyżką ciasto w 3-4 cm odstępach.
Piec w temp 180 stopni przez około 10 min.
Gotowe ciasteczka polukrować.
Można posypać odrobiną cynamonu.
Komentarze
Prześlij komentarz