Miękkie ciasteczka dyniowe



Miękkie ciasteczka dyniowe



Składniki:


  • 115g masła
  • 150g drobnego cukru
  • 1 duże jajo
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szkl puree z dyni
  • 2 szkl mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki zmielonych gozdzików
  • szczypta soli

Ponadto:


Lukier

  •  1 szkl cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • cynamon


Wykonanie:


Mąkę i pozostałe sypkie produkty przesiać do miski.
Masło i cukier umieścić w misie miksera, ucierać do powstania puszystej masy.
Dodać wanilię i jajko i ucierać do całkowitego połączenia.
Dodać dyniowe puree , zmiksować do poączęnia , a na koniec wszystkie sypkie składniki.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać łyżką ciasto w 3-4 cm odstępach.
Piec w temp 180 stopni przez około 10 min.
Gotowe ciasteczka polukrować.
Można posypać odrobiną cynamonu.

Smacznego !!


Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...