Rogale a'la Marcińskie






A'la Marcińskie, dlatego że  ciasto nie jest w pełni oryginalne, natomiast masa makowa owszem. Przepis na masę makową zaczerpnęłam z bloga '' Moje wypieki".
W końcowym efekcie wyszły pyszne i bardzo szybko zniknęły .

ROGALE A'LA MARCIŃSKIE


Składniki:
  •  1 kg mąki
  •  1/2 kg tłuszczu ( masło)
  •  4 żółtka
  •  4 łyżki cukru
  •  1 szkl. mleka
  • 10 dag drożdży
  • duży cukier waniliowy
  •  szczypta soli

Wykonanie: 


Do mąki wsypać cukier i posiekać z tłuszczem ,dodać żółtka i drożdże rozmieszane w letnim  mleku. Wszystko zagnieść.
Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i pokroić na 12 trójkątów (o długich bokach). Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 - 50 minut lub do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 - 30 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.


Masa makowa 

Nadzienie:

  • 300 g białego maku
  • 100 g masy marcepanowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g zblanszowanych migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

Ponadto:


  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania

Wykonanie:


Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą i odcedzić po 15 min.
Zmielić dwukrotnie na sitku makowym wraz z migdałami.
Marcepan rozetrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami i pokruszonymi biszkoptami oraz posiekną skórką z pomarańczy.

Lukier:


  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki gorącej wody

Składniki roztrzeć w naczyniu grzbietem łyżki, do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...