A'la Marcińskie, dlatego że ciasto nie jest w pełni oryginalne, natomiast masa makowa owszem. Przepis na masę makową zaczerpnęłam z bloga '' Moje wypieki".
W końcowym efekcie wyszły pyszne i bardzo szybko zniknęły .
ROGALE A'LA MARCIŃSKIE
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1/2 kg tłuszczu ( masło)
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 szkl. mleka
- 10 dag drożdży
- duży cukier waniliowy
- szczypta soli
Wykonanie:
Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i pokroić na 12 trójkątów (o długich bokach). Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 - 50 minut lub do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 - 30 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.
Masa makowa
Nadzienie:
- 300 g białego maku
- 100 g masy marcepanowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g zblanszowanych migdałów
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki
Ponadto:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania
Wykonanie:
Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą i odcedzić po 15 min.
Zmielić dwukrotnie na sitku makowym wraz z migdałami.Marcepan rozetrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami i pokruszonymi biszkoptami oraz posiekną skórką z pomarańczy.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 - 3 łyżki gorącej wody
Składniki roztrzeć w naczyniu grzbietem łyżki, do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.
Komentarze
Prześlij komentarz